Hlavní obsah

Temelínský blok běží znovu naplno

Právo, orh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Po padesáti dnech odstávky se o víkendu znovu rozběhl druhý temelínský blok. Energetici během přestávky vyměnili čtvrtinu paliva, zkontrolovali bezpečnostní systémy a zvládli šest desítek modernizací. Celkově měl harmonogram odstávky přes 13 tisíc činností. Plného výkonu by měl blok dosáhnout v první polovině týdne.

Foto: ČEZ

Největší současná elektrárna v Česku Temelín

Článek

Na temelínskou odstávku postupně naváže odstávka dukovanského prvního bloku. Ta začne v pátek 16. srpna.

Druhý temelínský blok začal vyrábět elektřinu při padesátiprocentním výkonu reaktoru. Energetici už mají za sebou i testy na osmdesáti procentech.

„Ověřovali jsme rozložení výkonu reaktoru. Pozorně musíme sledovat i další technologii, například turbogenerátor. Především v generátorové části byl v rámci odstávky velký rozsah činností. A při provozu celého turbosoustrojí rozhodují setiny milimetrů. První dny nám tak ukážou, zda bude potřeba usazení turbogenerátoru ještě doladit,“ uvedl Jan Kruml, ředitel Jaderné elektrárny Temelín.

Během odstávky energetici vyměnili 42 palivových souborů. K důležitým činnostem patřily kontroly bezpečnostních systémů nebo výměna rotoru generátoru. „Měnili jsme rotor a štít generátoru. Důležité byly také investiční akce na posílení bezpečnosti a efektivity, jako například zahájení instalace zařízení na kontrolu palivových souborů,“ doplnil Kruml.

Obě plánované odstávky zabraly celkem 109 dní

Práce na výměně paliva přitom energetici plánovali tak, aby blok byl připojen před odstávkou dukovanské jedničky.

„Koordinace odstávek jaderných bloků je důležitá z hlediska výroby i plánování práce a personálních kapacit našich i dodavatelů. Některé činnosti totiž zajišťují stejné týmy v Temelíně i v Dukovanech,“ vysvětlil Bohdan Zronek, člen představenstva ČEZ a ředitel divize jaderná energetika

Temelín má tak za sebou obě plánované odstávky. Dohromady trvaly 109 dní a energetici je zvládli s jednodenním předstihem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám