Hlavní obsah

Telecom rozděluje lidovecké ministry

Novinky, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Poctivě docházet na jednání vlády do konce svých ministerských dnů. S tím souhlasí všichni tři odstupující lidovečtí ministři. Méně se již shodují, jak se zachovat v některých bodech, které bude vláda projednávat.

Článek

"Pokud pan prezident nepřijme demisi, je moje účast na vládě ústavní povinností," uvedl odstupující ministr dopravy Milan Šimonovský. Dodal, že na jednáních budou apelovat, aby ve vládě neprojednávali strategické věci. Podle něj se to nyní týká hlavně privatizace Telecomu. Ministři za soc. dem. je však mohou přehlasovat.

Přestože je nabídka společnosti Telefónica podle Šimonovského velkou šancí, neměla by o této zakázce vláda rozhodovat. "Pro prodej za jakoukoli částku nebudu hlasovat, protože se domnívám, že tato vláda k tomu již nemá mandát. Za druhé preferuji prodej přes kapitálové trhy," uvedl Šimonovský.

Ambrozek a Svoboda souhlasí

Libor Ambrozek (životní prostředí) a Cyril Svoboda (zahraničí) ale argumentují jinak. "Nebránil bych se rozhodnutí o privatizaci, protože jde o prospěch celé republiky," uvedl Svoboda. Jak bude hlasovat, říci nechtěl.

Ambrozek sice Právu řekl, že vláda by o strategických úkolech, jako je reforma důchodů a zdravotnictví, nyní jednat neměla, ale u prodeje Telecomu je podle svých slov na vážkách. "Tady nemám tak vyhraněný názor jako kolega Šimonovský, protože bych potom nerad, abychom jako ministři - sice v demisi - byli obviněni, že jsme zmařili obchod, v kterém může ČR získat 82 miliard," poznamenal.

Svoboda na druhou stranu počítá s tím, že na ministerstvu nebude již přijímat žádné důležité rozhodnutí ani jezdit na zahraniční cesty, kromě nezbytných. "Já jsem členem Rady pro všeobecné záležitosti a vnější vztahy EU, a pokud budu ještě ministrem, na její zasedání 14.-15. dubna pojedu," uvedl.

Auto ještě tři měsíce

V momentu, kdy prezident demise lidoveckých ministrů přijme, přestane jim sice běžet ministerský plat, na ostatní výhody budou mít ale ze zákona ještě tři měsíce nárok. Podle svých slov všichni tři využijí možnosti a budou používat ministerské auto.

Svoboda má nárok ještě na ochranku, ale neví, zda ji využije. "Pokud jde o bezpečnost, bude záležet na tom, jestli bude nějaké ohrožení," uvedl.

Šimonovský využije ministerské auto bez řidiče, dokud si nepořídí vlastní. Podle Ambrozka bude do prázdnin ještě vůz používat. "Sice to už nebude BMW, ale předpokládám, že ministerstvo mi vyčlení nějakou oktávku," uvedl.

Reklama

Související články

Gross chce o Telecomu rozhodnout co nejdříve

První ekonomickou otázkou, kterou se po svém zvolení veřejně zabýval premiér Stanislav Gross, je připravovaná privatizace Českého Telecomu. Jak odpoledne řekl...

Výběr článků

Načítám