Hlavní obsah

Švýcarská banka UBS zvýšila zisk, zasáhl ji ale pád fondu Archegos

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Curych

Největší švýcarská banka UBS zvýšila v prvním čtvrtletí čistý zisk o 14 procent na 1,8 miliardy dolarů (38,6 miliardy Kč). Je to lepší výsledek, než se čekalo, a to i přesto, že banku nepříznivě zasáhl pád amerického hedgeového fondu Archegos. Banka v úterý potvrdila, že kvůli tomu přišla zhruba o 774 milionů dolarů.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Logo největší švýcarské banky UBS v Curychu

Článek

„Detailně revidujeme řízení rizika a zavádíme opatření, abychom v budoucnu takovým situacím předešli,“ řekl šéf banky Ralph Hamers. Fond Archegos se zhroutil minulý měsíc. Za jeho pádem stálo podle agentury Reuters obchodování na úvěr, z toho pak hlavně sázky na akcie některých mediálních společností financované právě penězi vypůjčenými od makléřských firem.

Dvě desítky analytiků čekali, že zisk v prvním čtvrtletí dosáhne 1,6 miliardy dolarů. UBS je rovněž největším světovým správcem majetku pro bohatou klientelu.

Před Hamersem banku dlouho vedl Sergio Ermotti, kterého Nizozemec Hamers vystřídal loni v listopadu. Banka si jej vybrala s vyhlídkou na svou digitalizaci, kterou Hamers předtím úspěšně provedl v bance ING. Jeho nástup ale komplikuje kauza praní špinavých peněz v ING v době, kdy ji řídil. Švýcarská banka za novým šéfem stojí. Před nástupem si ho nechala nezávisle ověřit.

USB generuje nejvíce zisků z poradenství a správy majetku. Bankovnictví pro drobné klienty a firmy poskytuje pouze na domácím trhu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám