Hlavní obsah

Stevardi ČSA vyhlásili kvůli propouštění stávkovou pohotovost

Právo, Michael Švec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Odborová organizace posádek letadel (OOPL), největší z pěti odborů při ČSA, vyhlásila ve středu stávkovou pohotovost. Právo o tom informoval místopředseda organizace Radek Janev.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Odboráři tak reagují na záměr aerolinek dát výpověď 77 pilotům, 172 stevardům a 66 administrativním pracovníkům, tedy asi třetině všech zaměstnanců.

„Plně podporujeme prohlášení našich pilotů a považujeme za svou povinnost vyhlásit stávkovou pohotovost,“ řekl Právu Janev.

Piloti: Existence aerolinek v ohrožení

České sdružení dopravních pilotů (CZAPLA) ve středeční tiskové zprávě uvedlo, že s hromadným propouštěním nesouhlasí a vedení ČSA vyzvalo k přehodnocení kroku. „K této žádosti nás vede obava o budoucnost naší české státní letecké společnosti s devadesátiletou tradicí, s vysokým standardem bezpečnosti a firemní kulturou,“ uvedli piloti.

Hromadné propouštění označili přímo jako ohrožení existence ČSA. Na jaře loňského roku minoritní podíl českého národního dopravce koupila společnost Korean Air, která slíbila v rámci ČSA dálkové lety rozvíjet, připomněla CZAPLA.

Nebude využití pro šest letadel

Mluvčí aerolinek Daniel Šabík Právu sdělil, že společnost se rozhodla propouštět kvůli tomu, že během zimní sezóny nebude mít využití pro flotilu šesti letadel Airbus A320.

„K tomuto kroku se společnost rozhodla poté, co došlo k významnému meziročnímu propadu počtu rezervací i přepravených cestujících z Ruské federace a dalších zemí bývalého Sovětského svazu v souvislosti s ukrajinskou krizí,“ sdělil Právu Šabík.

„V souvislosti s vyčleněním letadel A320 z flotily společnosti je nezbytné přistoupit k redukci pracovních míst jak na pozicích pilotů, palubních průvodčích, ale také v administrativě,“ dodal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám