Hlavní obsah

Stavebnictví se vloni opět propadlo

– Praha • Aktualizováno
Novinky, pit

Stavební výrobě se v loňském roce zase nedařilo, když vykázala meziroční propad o 8,3 procenta. Pokračuje tak v poklesu z předchozích let. Světlou výjimku představuje loňský prosinec, kdy stavebnictví vykázalo proti stejnému měsíci roku 2012 nárůst o 1,4 procenta. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

Foto: David Ryneš, Novinky

Stavební výroba

Článek

„Prosincový růst stavební výroby není až takovým překvapením, když vezmeme v úvahu prosincové nezimní počasí, vyšší počet pracovních dnů a také nízkou srovnávací základnu,” krotí optimismus analytik Petr Dufek z ČSOB. K plusovému výsledku dopomohlo především inženýrské stavitelství, pozemní stavby včetně bytové výstavby prozatím zůstávají v útlumu.

Jak doplnil analytik Michal Kozub ze společnosti Home Credit, loni v prosinci bylo teplé suché počasí, které umožňovalo pokračovat na některých stavbách bez přestávky nebo rychlejším tempem, než bylo plánované, a tak stavebnictví mohlo lehce povyrůst. „Přesto ale nečekám, že by leden přinesl stejně pozitivní hodnoty,“ doplnil.

Jinak má ale stavebnictví podle Dufka za sebou velmi slabý rok, kdy se propouštělo, a snižovaly se mzdy. To dokládají i statistické údaje, když v podnicích s 50 a více zaměstnanci klesl vloni počet zaměstnanců o 8,1 procenta. Jejich průměrná měsíční mzda se meziročně snížila o 3,2 procenta na 29 042 korun.

Světélko na konci tunelu

„Loňský rok byl rovněž rokem, kdy se ještě nepodařilo zastavit pokles stavebních zakázek a bytová výstavba ještě hledala své dno,” doplnil Dufek. Stavebnictví stále chybí nová poptávka po komerční výstavbě i budování infrastruktury. Ekonomika těžce překonává investiční útlum, který přišel už při minulé recesi a stále se z něj nedaří vybřednout. Přesto podle Dufka existuje nemalá naděje, že propad stavebnictví se blíží ke konci.

Ve srovnání se silnými roky 2007/2008 je nyní stavební výroba o zhruba třetinu menší a návrat na dřívější úrovně není v následujících třech letech vůbec pravděpodobný, zakončil Dufek.

Reklama

Výběr článků

Načítám