Hlavní obsah

Stavbu obchvatu Olbramovic ministerstvo stoplo. Stěžoval si i vlastník Čapího hnízda

• Aktualizováno
Novinky, tov

Ministerstvo dopravy zrušilo stavební povolení na obchvat středočeských Olbramovic. Resort o tom v pondělí informoval na svém webu. Na plánovaný obchvat si mimo jiné stěžovala společnost Imoba ze svěřenského fondu premiéra Andreje Babiše (ANO), která vlastní farmu Čapí hnízdo.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Babišovu komplexu u Olbramovic na Benešovsku dominuje stavba Čapí hnízdo.

Článek

Ministerstvo uvedlo, že stavební povolení vydal krajský úřad v rozporu se zákonem.

„Proto bylo v odvolacím řízení zrušeno a věc vrácena k novému projednání, v němž je krajský úřad povinen se řídit právním názorem ministerstva,“ konstatuje resort ve svém rozhodnutí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Frekventovaná silnice v Olbramovicích na snímku z roku 2014

Ministerstvo se zabývalo námitkami hned několika subjektů. Vedle fyzických osob jde například o provozovatele autobazaru Davo nebo majitele Čapího hnízda, firmu Imoba. Ta si stěžovala především na hluk z provozu, který může mít negativní dopad na pohodlí ubytovaných hostů.

Imoba odmítá, že by cokoli zdržovala. „Jediné, o co žádá, je to, aby po dokončení stavby bylo provedeno měření hluku. A pokud bude hluk překračovat hygienické normy, aby byly provedeny nezbytné stavební úpravy tak, aby hladina hluku odpovídala hygienickým předpisům,” upřesnil ve vyjádření pro Novinky mluvčí Jan Pavlů.

Autobazar vznesl celou řadu námitek, ministerstvo uznalo mimo jiné například tu ohledně předem neupřesněné délky protihlukové stěny.

O stavbě obchvatu Olbramovic na Benešovsku se mluví od 80. let. Ředitelství silnic a dálnic neúspěšně vyjednávalo o výkupu potřebných pozemků od roku 2005. Obchvat získal povolení v roce 2018, už tehdy se proti němu odvolala i Imoba.

Firma Imoba přitom podle serveru iRozhlas.cz před třemi lety na jeho plánované výstavbě vydělala. Státu tehdy prodala pozemky, které na obchvat potřeboval, za osminásobek znalecké ceny.

Reklama

Výběr článků

Načítám