Hlavní obsah

Stát chystá razie v obchodních řetězcích

– PRAHA

Státní inspekce, hygienici a veterináři spustí příští týden v obchodních řetězcích razie dosud nevídaného rozsahu. Jde o reakci na pokračující prohřešky vůči zákazníkům, k nimž především ve velkých obchodech dochází. Oznámili to v úterý ministr průmyslu a obchodu Milan Urban a ministr zemědělství Petr Zgarba.

Článek

"Bude se postupovat tvrdě, rozhodně a koordinovaně. Použijeme veškeré síly, kterou má stát k dispozici, abychom řetězce přinutili chovat se k českému spotřebiteli slušným způsobem," řekl Urban.

Jak Zgarba vysvětlil, dříve prováděly jednotlivé orgány své kontroly jednotlivě. Česká obchodní inspekce (ČOI) má na starosti kontrolu obchodů z nepotravinářského hlediska, zatímco jakost potravin prověřuje Státní zemědělská a potravinářská inspekce SZPI) atd. Nyní půjdou do kontrol společně ČOI, SZPI, veterináři, hygienici a případně i živnostenské úřady.

Urban se dohodl se Zgarbou na výrazném zvýšení pokut až na 50 miliónů korun. Dosud je to maximálně tři milióny korun při opakovaných a neřešených prohřešcích. Zpřísnění sankcí by mělo být zapracováno do novely zákona na ochranu spotřebitele, kterou nyní projednává Sněmovna. "Chceme prosadit to, aby pokuty byly schváleny Sněmovnou tak rychle, aby toto opatření mohlo platit od Nového roku," řekl Urban.

Záleží na vedoucím

Inspektoři přicházejí na prohřešky obchodních řetězců v posledních týdnech. Některé prodejny manipulují s daty spotřeby salámů nebo sýrů, přelepují nálepky. [celá zpráva]

Podle inspektorů SZPI není problém v jednom konktrérním řetězci ale spíš záleží na vedení každé prodejny. Kontrola v jednom obchodě dopadne pokaždé špatně a kontrola v jiné prodejně téhož řetězce je vždy bezproblémová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám