Hlavní obsah

Spotřeba plynu v Česku je podprůměrná, může za to teplé počasí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Češi loni spotřebovali 7,6 miliardy metrů krychlových plynu, meziročně o 4,5 procenta víc. Vyplývá to z aktuálních dat Energetického regulačního úřadu (ERÚ). I tak je spotřeba druhá nejnižší za deset let, méně plynu se v Česku v posledním desetiletí spotřebovalo jen v roce 2014.

Foto: David Ryneš, Novinky

Spotřeba plynu a průměrná teplota v ČR

Článek

V letech 2005 a 2006 naopak spotřeba plynu překonala devět miliard metrů krychlových.

Výkonný ředitel Českého plynárenského svazu (ČPS) Jan Ruml řekl, že relativně nízkou spotřebu plynaři očekávali. Důvodem bylo hlavně teplé počasí. Podle ERÚ byla loni průměrná teplota v Česku 9,8 stupně Celsia, což je o 1,9 stupně více, než je průměr.

Pomáhá spotřeba v dopravě

"K meziročnímu zvýšení nám tak pomohlo zejména zvýšení spotřeby plynu v dopravě," uvedl Ruml.

Již na konci ledna ČPS oznámil, že spotřeba stlačeného zemního plynu (CNG) pro automobily a autobusy v Česku se v loňském roce meziročně zvýšila o 45,7 procenta na téměř 44 miliónů metrů krychlových.

Česká republika dováží přibližně 75 procent své spotřeby plynu z Ruska. Ze stoprocentní závislosti na dodávkách plynu z Ruska se Česko vymanilo v roce 1997 díky smlouvě s Norskem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám