Hlavní obsah

Španělé koupili polovinu Leo Expressu

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Španělské ministerstvo financí povolilo státní železniční společnosti Renfe Operadora koupit 50procentní v české soukromé železniční společnosti Leo Express. Již dříve dohodnutá transakce tak vstoupila v platnost. Upozornil na to server Zdopravy.cz.

Foto: Leo Express

Části vlaku Leo Express Sirius. Na podvozku jsou kvůli manipulaci v Brémách.

Článek

Akvizice byla dohodnutá již letos v březnu, k jejímu dokončení však chybělo právě povolení ministerstva. Hodnota transakce nebyla zveřejněna.

Renfe jako motivaci pro transakci uvedlo snahu o další expanzi do zahraničí. Leo Express totiž má licenci na provoz drážní dopravy v Česku, na Slovensku, v Polsku a v Německu. „Prakticky okamžitě se tak státní dopravce může hlásit do soutěží na provozování závazkové dopravy,” připomněl server Zdopravy.

Jednotnou jízdenku zřídí Leo Express až příští rok

Ekonomika

„Jde o součást naší strategie udělat z Renfe mezinárodnější společnost,“ uvedlo Renfe v prohlášení. Podle společnosti má český, slovenský a polský trh velký potenciál.

Renfe provozuje zhruba 15 tisíc kilometrů železničních tratí a zaměstnává zhruba 14 tisíc lidí. Vznikla v roce 1941 znárodněním železnic.

V roce 2005 byly španělské dráhy na základě implementace evropské legislativy rozděleny na dopravce Renfe Operadora a infrastrukturní společnost ADIF (ekvivalent českého SŽDC).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám