Hlavní obsah

Soud souhlasil s vyšetřováním řetězce Ahold

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

AMSTERODAM

Obchodní soud v Nizozemí vyhověl skupině akcionářů řetězce Ahold a souhlasil s vyšetřováním ve firmě. Část akcionářů podezřívá vedení firmy, že špatnými manažerskými kroky ji dovedlo na pokraj bankrotu a tím je připravili o peníze. Ahold působí i v ČR, provozuje řetězce Hypernova a Albert.

Foto: Profimedia.cz

Vedení Aholdu po rozhodnutí soudu tvrdí, že raději než vyšetřování, se s akcionáři dohodne na vyrovnání.

Článek

Soud chtěl původně vyšetřovat chování řetězce v letech 1998 a 2003. Jakmile se to Ahold dozvěděl, ihned oznámil, že se raději s akcionáři dohodne, než by strpěl vyšetřování ve firmě. "Dali bychom přednost rychlému vyrovnání s akcionáři než zahájení nového vyšetřování," reagoval na rozhodnutí soudu právní zástupce a člen řídícího týmu Aholdu Peter Wakkie.

Vedení podniku mělo záměrně klamat akcionáře a falšovat účetnictví a tím dovést americkou pobočku firmy U.S. Food service téměř ke krachu. Skandál se posléze rozšířil na celou společnost. Dva roky měla krizové vedení.

Bývalý šéf Aholdu Cees van der Hoeven se bude za nadhodnocené zisky o skoro milión dolarů zodpovídat před soudem.

Ahold prodává řetězce

Na začátku roku Ahold dokončí prodej dvou svých řetězců ve Spojených státech. Získat by za ně měl asi 660 miliónů dolarů. Aby podnik splatil všechny své pohledávky, potřebuje asi 2,5 miliardy eur. Ahold také prodal svou divizi i v Brazílii a Španělsku.

Podle mluvčí Aholdu ČR Kateřiny Černé tyto spory fungování řetězce v tuzemsku nijak neohrozí. Trh ve střední Evropě je pro firmu velmi perspektivní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám