Hlavní obsah

Sobotka zakázal ministrům utrácet úspory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vláda ve středu schválila návrh ministra financí Bohuslava Sobotky, který zakazuje ministrům utrácet peníze, které ve svých resortech ušetřili v minulých letech. Jde o asi 29 miliard korun. Pokud by peníze utratili a rezervy by klesly, nesplnila by ČR kvůli velkým výdajům pravidla pro přijetí eura, ke kterým se EU zavázala.

Foto: Lucie Drahošová
Článek

Ministři mohou z rezerv vzít nejvýše deset procent, což je asi tři miliardy korun, případně peníze, kterými budou spolufinancovat projekty EU. Pro všechny další výdaje musí mít souhlas ministra financí.

"Věřím, že tato opatření nebudou vnímána negativně," doufá Sobotka. Počítá ještě s dalšími úsporami, u svých vládních kolegů ale zatím nenašel podporu. V následujících letech budou ministerstva muset ušetřit až 70 miliard korun. Sobotka se už tento návrh pokoušel několikrát ve vládě prosadit, ministři jeho projednávání stále odkládají.

Snížení výdajů a tedy snížení schodku veřejných rozpočtů je podmínkou plnění tzv. Konvergenčního programu, na jehož základě bude ČR moci v roce 2010 přijmout jednotnou měnu euro. Schodek veřejných financí se musí postupně snižovat a v roce 2008 se musí dostat pod tři procenta HDP. Loňský schodek bude kolem šesti procent.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám