Hlavní obsah

Sněmovna schválila stravenkový paušál

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V rámci takzvaného daňového balíčku v úterý Sněmovnou prošlo také zavedení stravenkového paušálu. Zaměstnanci tak budou moci místo stravenek dostávat peníze, jež nebudou podléhat zdanění a odvodům.

Foto: Milan Malíček, Právo

Stravenky

Článek

„Stravenkový paušál je další varianta vedle závodního stravování nebo klasických stravenek. Nerušíme stravenky. Přijde mi úsměvné říkat, že když lidé nedostanou stravenky, ale peníze, tak nebudou jíst. Nechme lidem svobodu, ať si sami rozhodnou,” prohlásila již dříve ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Zavedení stravenkového paušálu znamená, že zaměstnavatelé se mohou rozhodnout, zda dají zaměstnancům stravenky, nebo peníze ve stejné hodnotě.

Obchody přijímají více druhů stravenek

Finance

Zaměstnanci by částku měli dostávat vyúčtovanou samostatně, protože by neměla na rozdíl od mzdy podléhat povinným odvodům a daním.

Zavedení paušálu podporovaly například Asociace hotelů a restaurací, Asociace českého tradičního obchodu i většina členů Hospodářské komory. Naopak se paušál nelíbí odborům, podle nichž zaměstnavatelé budou peníze zneužívat, což se promítne do odvodů státu.

Reklama

Související témata:

Související články

Sodexo sníží provizi u stravenek

Stravenková společnost Sodexo v úterý rozhodla, že od 3. listopadu sníží svou provizi u části restauračních zařízení na 3 procenta. Reagovala tím na páteční...

Výběr článků

Načítám