Hlavní obsah

Slovenská obec Široké má vlastní měnu i pojišťovnu

– Široké
Právo, Ivan Vilček, Široké

„Celé Slovensko platí eurem, ale u nás můžete platit i sokolem,“ říká Eva Tkáčová, prodavačka v místní samoobsluze v centru východoslovenské obce Široké. V pokladně má nejen eura, ale také několik mincí s vyobrazením místního kostela svatého Mikuláše.

Sokoly se dá platit v místním obchoděVideo: Ivan Vilček, Právo

 
Článek

„Starosto, můžeme si přijít na obecní úřad pro další mince?“ zastavují starostu Stanislava Bartoše (47) chlapi na ulici. „Když někam přijedeme a řekneme, že jsme ze Širokého, chtějí, abychom jim ukázali naše mince,“ vysvětlují. Starosta se tváří spokojeně, protože i toto je důkaz, že zavedení vlastní měny má úspěch.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Autor myšlenky nové měny, starosta obce Široké Stanislav Bartoš

„Mám doma několik sokolů, ale do obchodu je určitě nedám. Mám je na památku a ukazuji je návštěvám,“ pochlubila se Marcela Krescanková.

Za vším hledej ženu

„Ke dni matek jsme dávali ženám dary nebo poukázky. V roce 2010 mě napadlo, že u příležitosti 690. výročí první písemné zmínky o obci Široké dáme ženám vyrazit vlastní mince,“ vysvětluje starosta, který je sám numizmatik.

Obec si nechala vyrazit celkem 3100 mincí ve státní mincovně v Kremnici, kde se razily i slovenské euromince. „Na minci o průměru 27 milimetrů je vyobrazený náš kostel svatého Mikuláše v pozadí se siluetou pohoří Branisko a číslice jedna. Na rubové straně je obecný erb s typickým sokolem, po němž získala naše měna i své označeni – sokol,“ dodává hrdě autor myšlenky. Kurz sokola a eura je jedna k jedné. „Kurz jsme si určili my. Jak vidíte, je to tvrdá měna,“ dodává s úsměvem starosta.

Foto: Ivan Vilček, Právo

V pokladně jsou kromě eur také sokoly.

Obyvatelé dostávají sokoly při různých slavnostních příležitostech, při tradiční střelecké soutěži a dávají se také do tomboly. „Našim sokolem se dá platit v místním obchodě. Obchodník následně přinese sokoly k nám na úřad, kde mu je zaměníme za eura, v nichž musí obchodník odvést tržbu,“ dodává Bartoš, který výhledově zvažuje ražbu dvou a pěti sokolových mincí.

Obecní poklad

Kromě myšlenky vlastní měny se obec Široké může pochlubit také obecním pokladem. „Obec odvádí do účelového fondu část přebytku hospodaření a do obecního pokladu přispívají také dobrovolní dárci. Je to rezerva obce, kterou může dostat náš obyvatel v případě živelné pohromy, rodinné tragédie a podobně,“ vysvětluje starosta. O přidělení prostředků rozhoduje pětičlenná správní rada.

Obecní poklad je nevyčerpatelný, protože systém je postavený tak, že v daném roce je možné z něho vyčerpat maximálně 50 procent prostředků nahromaděných k prvnímu lednu. „Takže nemáme jen vlastní měnu, ale i vlastní pojišťovnu,“ dodal Bartoš.

Obec Široké má 2400 obyvatel. Největšími zaměstnavateli jsou výrobce nealkoholických nápojů a družstvo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám