Hlavní obsah

Slováci se zadlužují nejvíc z EU

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovenské domácnosti se zadlužují nejrychleji z celé Evropy. Na každého dospělého Slováka připadá v současnosti dluh ve výši 6 009 eur (přes 162 tisíc korun). Národní banka Slovenska (NBS) upozornila, že je to historicky nejvyšší částka. Konstatovala, že v roce 2014 to bylo téměř o tisíc eur na hlavu méně.

Foto: Profimedia.cz

Slováci si kvůli nízkým úrokům berou i víc úvěrů na bydlení. Na ilustračním snímku největší slovenské sídliště Petržalka

Článek

Nárůst objemu úvěrů na bydlení, převážně hypoték, představoval v březnu 2016 na Slovensku 13,1 procenta. V Evropské unii dosáhl průměrný růst pouze dvě procenta.

Slováci se nechali nalákat na nízké úrokové sazby v bankách. „Rizikem je, že nejvíc úvěrů si berou lidé s průměrnými výdělky, což je proti ostatním evropským zemím neobvyklé. Jinde se dluh soustřeďuje spíše do skupin, které mají nejvyšší příjmy,“ konstatovala banka.

Pokud se extrémně nízké úroky zvýší, mohou mít Slováci s průměrnými výdělky potíže se splácením úvěrů. NBS chce proto půjčky sledovat a banky usměrnit.

V průměru si půjčují pět tisíc eur
Na každého Slováka připadá dluh ve výši 6009 eur
Slováci se zadlužují rychleji než ostatní Evropané
Rizikovým faktorem je, že úvěry mají lidé s průměrnými výdělky
Průměrnému dlužníku je kolem třiceti let
Slováci si v průměru půjčují pět tisíc eur
Někteří splácejí dluh zase dluhem a dostávají se tím do úvěrové spirály

Zadluženost slovenských domácností podle údajů banky stoupá nepřetržitě od roku 2003. Země v současnosti zaznamenává nejvyšší růst úvěrů na bydlení z celé Unie.

„Slovenské domácnosti si vypůjčily více než protějšky v zemích střední a východní Evropy,“ upozornil Vladimír Dvořáček, ředitel útvaru dohledu nad finančním trhem NBS.

Na braní půjček se podepisuje také příznivý makroekonomický vývoj a konkurenční boj mezi bankami. Podle NBS představují úrokové příjmy až 70 procent zisku slovenských bank.

Koncem března začal v zemi platit zákon, který výrazně ulehčil přechod z jedné banky do druhé, a to nastartovalo ještě větší boj o zákazníky. Ceny nemovitostí jsou navzdory jejich aktuálnímu zdražování téměř o pětinu nižší než před vypuknutím krize roce 2008. Je potřebné poznamenat, že zhruba polovinu nových úvěrů tvoří refinancování starých.

Půjčují si mladší

Na rozdíl od jiných zemí mají na Slovensku více zájem o úvěry mladší ročníky. „Vidíme zde poměrně silnou koncentraci mladých lidí od 16 do 34 až 40 let,“ říká Marek Ličák, ředitel odboru politiky obezřetnosti NBS.

I když zákon nezakazuje poskytování úvěrů 16letým, v praxi to funguje tak, že banky je poskytují až od 18 let a zájemce musí mít pravidelný příjem. „Věková hranice je minimálně 18 let,“ potvrdila mluvčí Poštovní banky Anna Jamborová.

„Úvěry lidem pod 18 let neposkytujeme,“ dodala Angelika Farkašová, vedoucí oddělení úvěrů Všeobecné úvěrové banky. Průměrný věk dlužníků je na Slovensku třicet let.

Vlastní bydlení řeší úvěrem až lidé ve vyšším věku. Mladší ročníky si půjčují na nákup automobilu a spotřebičů, na cestování a na studium. V průměru čerpají úvěr ve výši pěti tisíc eur (135 tisíc korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám