Hlavní obsah

Slováci odhalili kontaminovaná vejce z Česka, zakázali jejich prodej

Právo, ČTK, ivi
Bratislava
Aktualizováno

Nadměrný obsah jedovatého insekticidu fipronil zjistili slovenští veterináři ve vařených loupaných vejcích, která byla vyrobena v České republice. Ve středu o tom informovala slovenská státní veterinární a potravinová správa (SVPS) na své webové stránce. Podle českého výrobce pocházejí vejce ze zahraničí.

Foto: SVPS

Obal závadných vajec z Česka

Článek

„V rámci cílené kontroly potravin zaměřené na slepičí vejce, drůbeží maso a výrobky z vajec dodaných z jiných členských zemí (EU) vykonali inspektoři kontrolu ve skladu slovenské firmy Zeelandia s.r.o. v obci Lieskovec v okresu Zvolen. Nadměrný obsah fipronilu objevili ve výrobku Vařené vejce loupané vyrobeném v České republice,“ uvedla SVPS.

Jméno výrobce ani to, zda vejce pocházejí z českých chovů, úřad neuvedl. Šéf SVPS Jozef Bíreš řekl, že šlo o větší množství zmiňovaného výrobku a že kontroly dále probíhají. Inspektoři zakázali další prodej a zpracování zmíněného výrobku.

Zmíněná firma Zeelandia figuruje i v prověřování českých úřadů. [celá zpráva]

Češi pochybení odmítají

Český výrobce a distributor, který kontaminovaná vařená vejce na Slovensko poslal, pochybení odmítá. „Situace není nijak zaviněna naší společností. Uvedená vejce nepocházela z českých chovů. Šlo o vejce dovezená ze zahraničí, která ojediněle používáme při nedostatku českých vajec na trhu,” uvedla v prohlášení společnost Papei z Roudnice nad Labem na Litoměřicku, která patří do skupiny Agrofert.

Fipronil je látka, která bývá součástí přípravků proti blechám, vším a klíšťatům. Nesmí se však podávat zvířatům, jejichž maso konzumují lidé. Světová zdravotnická organizace (WHO) považuje preparát za mírně toxický; jeho vysoké dávky vedou k pocitu nevolnosti a závratí.

Aféra ohledně fipronilu vypukla v srpnu, kdy se na trhu v Belgii, Nizozemsku a Německu objevily miliony vajec obsahujících jedovatý insekticid.

Reklama

Výběr článků

Načítám