Hlavní obsah

Skupině Air Bank v pololetí stoupl zisk na 877 milionů

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skupina Air Bank, kterou tvoří společnosti Air Bank, Benxy a český a slovenský Home Credit, v pololetí vykázala čistý zisk 877 milionů korun. To je meziroční nárůst o 25 procent. Air Bank o tom informovala v pondělí.

Foto: Veronika Neprašová, Novinky

Sídlo PPF v Dejvicích

Článek

Skupina Air Bank patří do skupiny PPF, která jedná o jejím spojení s Moneta Money Bank. Za nárůstem zisku jsou především obchodní výsledky firem ze skupiny. Celková aktiva skupiny stoupla meziročně o 13 procent na 148,3 miliardy korun.

Air Bank vzrostl meziročně objem nových spotřebitelských půjček o 57 procent a u hypoték byl nárůst o 188 procent.

Air Bank hlásí výpadek online bankovnictví. Lidem nejde platit kartou

Ekonomika

Nárůst zaznamenala i platforma Benxy, která poskytuje službu Zonky, u níž objem nově poskytnutých úvěrů meziročně vzrostl o 43 procent. Pro Benxy bylo první pololetí roku 2021 druhým pololetím v řadě, za které tato společnost vykázala ziskové hospodaření.

U českého Home Creditu vzrostl meziročně objem hotovostních půjček o 13 procent, na Slovensku bylo tahounem financování nákupu ojetých vozidel s meziročním přírůstkem více než 18 procent, informovala skupina.

Moneta zvýšila zisk o pětinu na 1,43 miliardy

Ekonomika

Kombinované výsledky byly připraveny pouze pro informativní účely s ohledem na jednání o možném spojení těchto společností s Monetou. Kombinované výsledky se tak týkají hypotetické situace, v níž by Air Bank, Benxy, Home Credit a Home Credit Slovakia tvořily jednu účetně konsolidovanou skupinu.

Transakce nebyla dokončena, protože valná hromada akcionářů Monety neschválila financování akvizice prostřednictvím navýšení základního kapitálu Moneta Money Bank a vyloučením přednostního práva pro úpis nových akcií. Pro se našlo 61,7 procenta hlasů, potřeba bylo 70 procent.

Air Bank, Benxy, Home Credit a Home Credit Slovakia jsou nepřímo ovládány společností Home Credit Group B.V., která je součástí skupiny PPF. Ta je aktivní v 25 zemích. Investuje do řady odvětví, od finančních služeb přes telekomunikace, média, biotechnologie, nemovitosti až po strojírenství. Skupina vlastní aktiva ve výši 39,7 miliardy eur a zaměstnává celosvětově 94 tisíc lidí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám