Hlavní obsah

Skupina Unipetrolu zdvacetinásobila zisk, ve ztrátě jen Benzina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Skupina Unipetrol vykázala za tři čtvrtletí čistý zisk více než 1,81 miliardy korun. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku to je dvacetinásobný nárůst. Ziskové byly všechny dceřiné firmy s výjimkou Benziny.

Foto: Petr Hejna
Článek

Ziskovými společnostmi skupiny se za devět měsíců letošního roku staly Česká rafinérská, Kaučuk, Paramo, Unipetrol Rafinérie a také i Chemopetrol a Spolana, které měly loni ztrátu. V hospodaření firem se podle mluvčího firmy Tomáše Zikmunda příznivě projevila silná poptávka, snižování nákladů a posilující koruna.

Nejvíce ziskovou firmou skupiny je za tři čtvrtletí letošního roku litvínovský Chemopetrol, který vykázal hrubý zisk 1,033 miliardy korun. Loni ve stejném období měl ztrátu 210,6 miliónu korun.

Zvýšily se také tržby Unipetrolu. Do září vzrostly na 55 miliard korun. "Pozitivně se do výsledků promítly zejména výsledky Chemopetrolu, Kaučuku a Spolany," řekl Zikmund.

Benzina ve ztrátě

Zisk Unipetrolu trh příjemně překvapil. "Oznámené výsledky byly v souladu s našim očekáváním na úrovni tržeb, zatímco na úrovni čistého zisku byly lepší než naše projekce," uvedl analytik společnosti Patria Finance Tomáš Gatěk, který očekával zisk necelých 1,5 miliardy korun.

Do ztráty 243 miliónů korun se propadl největší tuzemský prodejce pohonných hmot, společnost Benzina. Loni firma vykázala hrubý zisk 174 miliónů. Negativně se podle Zikmunda projevil neustálý pokles marží při prodeji pohonných hmot, rostoucí nákupní ceny pohonných hmot se nedaří kvůli velké konkurenci přenášet do konečných cen.

Většinovým vlastníkem Unipetrolu je stále stát. I když vláda na jaře rozhodla o prodeji většinovéhjo 63procentního podílu polskému gigantu PKN Orlen. Ten za Unipetrol zaplatil první splátku ve výši 1,3 miliardy korun. Celkově splatí 13 miliard [celá zpráva]. Prodej ale ještě musí schválit Evropská komise.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám