Hlavní obsah

Škromach živnostníkům sníží pojistné v lednu

Právo, Hana Kadečková
PRAHA

Odcházející ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach změnil názor na snížování pojistného, které musí platit živnostníci, aby dostali nemocenskou. Zatímco dosud prosazoval postupné snížení v průběhu tří let, nyní se rozhodl pro jednorázový krok.

Článek

Podle nového Škromachova záměru se tak má pojistné živnostníkům snížit rovnou ze současných 4,4 na 2,5 procenta už od 1. ledna 2007.

Ještě ve středu přitom ministr navrhoval, aby se osobám samostatně výdělečně činným snížilo pojistné v příštím roce na 3,4 procenta, v roce 2008 na 2,9 procenta a až v roce 2009 na 2,5 procenta. [celá zpráva]

Nový zákon o nemocenském pojištění změní od ledna 2007 pravidla pro výplatu nemocenských dávek. Nemocenskou dostanou lidé až od 15. dne marodění a prvních čtrnáct dnů budou zaměstnancům platit jejich firmy formou náhrady mzdy. [celá zpráva]

"Vzhledem k tomu, že živnostníci jsou sami sobě zaměstnavateli, nelze jim uložit, aby si vypláceli náhradu příjmu. Proto se jim sazba pojistného sníží," objasnila Škromachova mluvčí Kateřina Beránková.

Dosud pobírají živnostníci nemocenské dávky, stejně jako zaměstnanci, od prvního dne marodění. Stejně jako dnes ani od ledna nebudou mít OSVČ povinnost přihlásit se k nemocenskému pojištění.

Škromach změnil názor

Škromach ale nezměnil názor na postupné snižování pojistného pro firmy. Jak už Právo informovalo, sazba pojistného na nemocenské pojištění, které odvádějí firmy za své zaměstnance, má zůstat v příštím roce stejná jako dosud, tedy 3,3 procenta z vyměřovacího základu. Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) zato bude podnikům plně refundovat jejich výdaje na vyplacenou náhradu mzdy.

V roce 2008 by měla sazba pojistného klesnout na 2,3 procenta a ČSSZ by zaměstnavatelům refundovala polovinu výdajů na vyplacenou náhradu mzdy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám