Hlavní obsah

Šéf Ředitelství silnic a dálnic po čtyřech měsících rezignoval

• Aktualizováno

Generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jan Kubiš po čtyřech měsících ve funkci končí. Ředitelství dočasně povede šéfka správního úseku Soňa Křítková, dokud se ve výběrovém řízení nepodaří najít nového generálního ředitele. Informaci potvrdil ministr dopravy Antonín Prachař.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Šéf ŘSD Jan Kubiš (vpravo)

Článek

Podle ministra dopravy Kubiš odstoupil poté, co zvážil požadavky, které na něj do budoucna ministerstvo dopravy vzneslo. "Úkoly, které byly stanoveny do budoucna, se kterými se chceme vypořádat, vedly k tomu, že pan generální ředitel navrhl rezignaci," řekl Prachař.

Rezignaci, kterou ministr už přijal, Kubiš nabídl při pravidelné pondělní schůzce. Rozhodnutí šéfa ŘSD bylo podle ministra překvapením.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zlatý padák nedostane

Kubišovo působení na ŘSD šéf dopravy hodnotil pozitivně. Za Kubišovy úspěchy považuje zahájení prací na dostavbě hradecké dálnice D11 nebo pokrok v přípravě na odstranění sesuvu na dálnici D8.

Čtyřiačtyřicetiletý Kubiš ve funkci oficiálně skončí 1. srpna. Poté mu poběží dvouměsíční výpovědní lhůta a bude mít rovněž nárok na standardní odstupné, dodal Prachař. Zlatý padák spojený s konkurenční doložkou šéf státního silničního investora nedostane, uvedl Prachař.

Dočasná ředitelka přišla z Agrofertu

Dočasná ředitelka Soňa Křítková přišla na ŘSD v dubnu současně s Kubišem. Předtím řídila strategii a komunikaci v Agrofertu, potravinářsko-chemickém holdingu ministra financí Andreje Babiše.

Kubiš v dubnu hned během prvního dne ve funkci odvolal většinu vedení této státní organizace. Krátce poté dal prověřit všechny připravované zakázky nad 300 miliónů korun.

Podle bývalé šéfky kontroly kvality a hlasité kritičky poměrů na ŘSD Miloslavy Pošvářové trpí tendry vypisované ředitelstvím zejména nedostatky v geologických průzkumech a zaměření podkladů včetně chybně uvedených parametrů stavby a chybami v projektové dokumentaci. Právě kvůli sporu Pošvářové s bývalým vedením provedl Kubiš úvodní personální změny.

Celkem dopravní resort oznámil pro letošní rok vypsání zakázek na stavbu infrastrukturních projektů za zhruba 54 miliard korun, z nichž by mělo směřovat do nových silničních staveb 16 miliard korun. Celkem letos ŘSD hospodaří se zhruba 39 miliardami korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám