Hlavní obsah

Šéf ČOV zpochybnil svůj podpis pod převodem dluhu Sazky

Přesun téměř miliardového dluhu mezi Sazkou a Občanským sdružením Zelený ostrov byl pravděpodobně krytý falšovaným dokumentem. Převzetí dluhu v roce 2006 podle zápisu z jednání výkonné rady sdružení schválili tehdejší šéfové ČSTV a Sokola Vladimír Srb a Jaroslav Bernard, a dále předseda Českého olympijského výboru Milan Jirásek.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Jirásek to ale popírá a svůj podpis pod dokumentem považuje za zfalšovaný, informovaly Hospodářské noviny.

Loterijní firma Sazka údajně už několik let před krachem přesouvala dluhy, jež nedokázala splácet, na vlastní akcionáře - sportovní svazy. Pomáhalo jí to vylepšit účetnictví a udržet si díky tomu image úspěšné firmy před věřiteli, ratingovými agenturami a obchodními partnery.

Podle dokumentu, který mají Hospodářské noviny k dispozici, schválila výkonná rada sdružení ve složení Vladimír Srb, Jaroslav Bernard a Milan Jirásek, že na sebe OSZO převezme téměř miliardový závazek Sazky. Šlo o náklady, jež loterijní firmě vznikly při vydání druhé emise dluhopisů.

"Žádné rozhodnutí o převzetí dluhu jsem nepodepsal. O té směnce jsem se dověděl o řadu měsíců později, až když ji začal kritizovat Zdeněk Ertl. Pokud je na dokumentu můj podpis, musí být zfalšovaný," řekl Jirásek. Ertl je šéf Sdružení sportovních svazů, jednoho z akcionářů Sazky. Soud jej poslal do OSZO jako opatrovníka poté, co se členové sdružení nedokázali shodnout na volbě statutárních zástupců.

Zelený ostrov převzal dluh 902 miliónů

"Byl to rozhodně nestandardní postup," uvedl insolvenční správce Sazky Josef Cupka. Ertl je přesvědčen, že se zástupci Sazky i OSZO dopustili porušení zákona, navíc prý byli ve střetu zájmů.

"Bylo to fér, o žádné zkreslení skutečnosti nešlo," sdělil někdejší finanční šéf Sazky Jan Prádler. "Náklady, jež na sebe OSZO vzalo, vznikly při přípravě druhé emise dluhopisů Sazky. Ta emise zvýšila komfort akcionářů, bylo logické, aby ty náklady nesli," řekl.

V prosinci roku 2006 na sebe Zelený ostrov převzal dluh Sazky ve výši 902 miliónů korun. Sdružení, které nemá žádný majetek a jehož jediným příjmem byly platby ze Sazky, závazek Sazce zaručilo směnkou, splatnou v roce 2021.

Sazka je od konce května v konkurzu, firmu nyní řídí tým insolvenčního správce. Do insolvence a následně do konkurzu se podnik dostal kvůli problémům se splácením úvěru na výstavbu pražské haly O2 arena. Akcionáři Sazky jsou občanská sdružení působící v tělovýchově a sportu.

Reklama

Výběr článků

Načítám