Hlavní obsah

Second handy třou bídu s nouzí, majitelé ale věří v lepší časy

Světová hospodářská krize, která v závěru loňského roku dorazila i do Česka, dolehla také na prodejny s levnými obnošenými oděvy. Provozovatelé second handů shodně tvrdí, že tak slabý začátek roku nepamatují. Někteří podnikatelé v tomto byznysu ale věří, že cestu do second handů si ale nakonec díky krizi najde více lidí než dříve.

Článek

S výrazným poklesem prodeje se od začátku roku potýká například podnikatelka Eva Hrubá, která v obci Velká Hleďsebe u Mariánských Lázní provozuje velkoobchod a maloobchod s obnošeným textilem.

"V lednu a únoru to byla úplná katastrofa. V lednu mi to ještě nějak pokrylo moje náklady, v únoru jsem ale měla co dělat, abych si vůbec zaplatila sociální a zdravotní pojištění," řekla Hrubá. "Poptávka je od ledna o dost nižší. Lidé asi vůbec nic nenakupují," souhlasí Marcela Smazalová, která má dva second handy v Holýšově a Horšovském Týně.

Tržby klesají už od podzimu

Podle Petra Chlumeckého z břeclavského velkoobchodu s obnošeným textilem z Anglie se krize v tomto oboru začala projevovat už loni na podzim. "Od listopadu nám klesají tržby o 50 až 70 procent," uvedl Chlumecký, podle kterého tak velký propad byznysu jeho firma v desetileté historii ještě nezažila.

Češi kvůli krizi začali šetřit v závěru loňského roku. Maloobchodní tržby v prosinci klesly meziročně o 2,9 procenta. Provozovatelé second handů se ovšem domnívají, že poptávka po levnějším obnošeném textilu neklesla jen kvůli obavám lidí z dopadů hospodářské recese na jejich peněženky. Second handy letos podle Hrubé také musely čelit nezvykle velkým sezónním výprodejům, kterými se všichni velcí obchodníci hned po vánočních svátcích snažili povzbudit skomírající útraty Čechů.

Prudký pokles poptávky přišel v době, kdy bylo do Česka dovezeno velké množství obnošených oděvů a textilu. Loni jejich hmotnost podle údajů Českého statistického úřadu vzrostla z 31 958 tun v roce 2007 na 36 306 tun, což je nejvíce za posledních několik let. Hodnota loni dovezených obnošených oděvů a textilních výrobků překročila hranici 400 miliónů korun.

Na výprodejích prodělávají

Mnohé second handy proto po Novém roce zahájily velké výprodeje, aby si vyprázdnily sklady. Například v některých obchodech Megasekáč mohou lidé v březnu nakoupit plný pytel obnošeného šatstva za 100 korun a ve vybraných kategoriích zboží byla výprodejová cena zboží stanovena na jednotných pět korun.

Hrubá je ale optimistka a předpokládá, že karta se nakonec obrátí ve prospěch second handů. "Jakmile se oteplilo, začali lidé trochu více utrácet. Hodně zákazníků mi teď říká, že raději jdou ke mně, protože v normálních obchodech je to dražší. Můj názor proto je, že lidé budou kvůli krizi více chodit nakupovat do second handů," říká. Chlumecký je opatrnější. "Budeme moudřejší, až se oteplí. Momentálně je to velmi špatné," podotkl.

Second handy se měly nejlépe v 90. letech

Zlatá éra obchodů s levnými obnošenými oděvy v Česku skončila a jejich tržby již několik let nedosahují takové výše jako v 90. letech. Provozovatelé second handů svádějí boj o zákazníky se sítěmi specializovaných textilních obchodů, jejichž počet prudce roste. Na začátku ledna fungovalo v tuzemských nákupních centrech již 1988 prodejen s odíváním. Levnou módu vyrobenou v Asii navíc začaly v Česku nabízet i specializované diskontní řetězce s oděvy a v řadě měst také vznikly první outletové prodejny se zlevněnými značkovými oděvy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám