Hlavní obsah

Se snímky svarů se manipulovalo i v Temelíně

Nekvalitní kontroly svarů a manipulace s jejich rentgenovými snímky se nedály jen v případě jaderné elektrárny Dukovany, ale i v Temelíně. V neděli to v pořadu České televize Otázky Václava Moravce řekla předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová.

Foto: Archiv, Právo

Jaderná elektrárna Temelín

Článek

Kvůli nekvalitním kontrolám a manipulacím snímků ze strany firmy Tediko byly loni na podzim odstaveny tři bloky elektrárny v Dukovanech, čtvrtý pak byl znovu spuštěn až v závěru roku. Státní společnost ČEZ kvůli tomu požádala policii, aby se záležitostí zabývala.

Drábová v neděli uvedla, že Tediko měla na starosti i Temelín: „Tato firma vykonávala kontroly pro obě elektrárny“. Následně potvrdila, že také v Temelíně docházelo k manipulaci se snímky svarů.

„I tam bude potřeba přefotografovat několik tisíc svarů,“ podotkla. Dotyčné svary podle ní naštěstí nejsou v takových místech, že by si to vyžádalo odstavení reaktorů.

Šéfka jaderného bezpečnostního úřadu ale dodala, že v žádném případě nešlo o svary na nejdůležitějších místech, na primárním okruhu. „Šlo spíše o systémy, které zajišťují funkci takzvaných bezpečnostních systémů,“ vysvětlila. Doplnila, že ale i takové pojistky musí být samozřejmě „stoprocentně v pořádku“.

Související téma:

Foto: Václav Brom

Temelín vyrobil v říjnu letošního roku nejvíce elektřiny.

Reklama

Výběr článků

Načítám