Hlavní obsah

Schyluje se k soudní bitvě, banky úvěrové poplatky vracet nehodlají

– Praha
Novinky, pit

Největší tuzemské banky nechtějí slyšet o tom, že by měly klientům vracet úvěrové poplatky. Argumentují tím, že účtování těchto poplatků je v souladu s platnou úvěrovou smlouvou. Jak uvedla služba Poplatkyzpet.cz, tímto jednáním daly v podstatě impulz k zahájení soudních řízení.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Raiffeisenbank například tvrdí, že poplatek byl klientovi účtován zcela v souladu s platnou úvěrovou smlouvou. Československá obchodní banka považuje zaslané výzvy za nedůvodné. Podobně i Česká spořitelna výzvu považuje za neoprávněnou a odmítá ji. V obdobném duchu se vyjádřila také Hypoteční banka. Komerční banka založila svou odpověď na odmítnutí plné moci přiložené k zaslané výzvě, neboť není v souladu s dohodnutou formou plných mocí s klienty.

„Na základě toho, že banky neposkytly téměř žádné relevantní argumenty, neexistuje nyní jiná možnost, než se obrátit na soud,“ uvedl Petr Toman z advokátní kanceláře Toman, Devátý & partneři, který službě Poplatkyzpet.cz poskytuje právní poradenství.

Plné moci do konce března

Služby Poplatkyzpet.cz, Jdeto.de a Bankovnipoplatky.com budou do konce letošního března vybírat od lidí plné moci. „I když dnes už víme, že banky na naše výzvy budou reagovat negativně, musíme jim i přesto nejprve zaslat výzvy od všech klientů, kteří společnost BSP Lawyer Partners zplnomocnili k zastupování,“ doplnil Toman.

„Jak už jsme dopředu avizovali, každý klient, který nám zaslal plnou moc, má možnost se rozhodnout, zda se smíří s arogancí bank a nebude usilovat o vrácení svých peněz, nebo uhradí 400 korun soudní poplatek a naše služba pak soudní cestou vymůže úvěrové poplatky zpět,“ sdělil Daniel Paľko, předseda představenstva společnosti BSP Lawyer Partners.

Rušení poplatků do budoucna

Podle majitele serveru Bankovnipoplatky.com Patrika Nachera banky zkouší nejrůznější taktiky, aby klientům úvěrové poplatky nemusely vracet. „Doufají, že se lidé zaleknou jednání u soudu a svoje plné moci stáhnou,“ sdělil Nacher.

Petr Němec, provozovatel služby Jdeto.de, se nechal slyšet, že banky se všemi možnými i nemožnými způsoby pouze snaží vyhnout své zodpovědnosti. „Důkazem toho, že mají černé svědomí a úvěrové poplatky účtují neoprávněně, je fakt, že většina z nich po spuštění našeho společného projektu samovolně ruší tyto poplatky do budoucna,“ zakončil Němec.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám