Hlavní obsah

Nenasytný stát: Schodek rozpočtu se prohloubil už na závratných 253 miliard

Novinky, Bohumír Žídek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Schodek státního rozpočtu se v září prohloubil na 252,7 miliardy. Loni v srpnu šlo o 20,99 miliardy. Ve čtvrtek to oznámilo ministerstvo financí. Po očištění o evropské prostředky deficit činí dokonce 256,1 miliardy.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Hospodaření státu - leden až září

Článek

Výdaje na sociální dávky vzrostly o 56,9 miliardy korun na 505,70 miliardy korun. Největší podíl na tom mají důchody. Výdaje na penze totiž vzrostly o 56,8 miliardy na 378,40 miliardy korun.

Inkaso daně z přidané hodnoty (DPH) se snížilo o 3,71 miliardy (1,8 procenta) na 203,95 miliardy korun.

Letošní rozpočet původně počítal se schodkem 40 miliard korun. Sněmovna následně schválila zvýšení schodku v souvislosti s ekonomickými dopady globální pandemie nemoci covid-19 nejprve na 300 miliard korun, později dokonce na 500 miliard.

Schillerová: Deficit může být ještě vyšší

Domácí

Na příští rok už ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) avizovala deficit 320 miliard korun.

Výdaje na přímá opatření na podporu občanů a firem v souvislosti s pandemií covidu-19 ze státního rozpočtu ministerstvo vyčíslilo na 97,4 miliardy korun.

Odklady daní jako kompenzace za restriktivní opatření proti šíření nákazy snížily příjem státního rozpočtu o 29,1 miliardy korun, odhaduje ministerstvo.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám