Hlavní obsah

Schodek rozpočtu se v březnu vyšplhal na rekordních 125,2 miliardy

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Deficit hospodaření státního rozpočtu za první tři měsíce letošního roku dosáhl 125,2 miliardy korun. Ve čtvrtek to uvedlo ministerstvo financí. Jde o nejvyšší březnový schodek v historii samostatného Česka, které vzniklo v roce 1993. Před rokem činil březnový deficit jen 9,2 miliardy.

Foto: Novinky

Saldo státního rozpočtu za leden až březen

Článek

Celkově příjmy rozpočtu poklesly meziročně o deset procent, respektive 37,6 miliardy korun, na 339,71 miliardy korun. Naopak výdaje vzrostly o 10,2 procenta, respektive o 42,89 miliardy korun, na 464,90 miliardy korun.

Na příjmovou stránku rozpočtu těžce dopadají restrikce v sektoru služeb. Inkaso spotřebních daní se tak propadlo o 11,5 procenta, v absolutních číslech o 7,6 miliardy korun, na 58,4 miliardy korun.

Největší položku na výdajové straně rozpočtu i nadále představují penze. Tyto výdaje meziročně vzrostly o 8,79 miliardy korun, respektive o 7 procent, na 134,86 miliardy korun.

Loňský schodek veřejných financí dosáhl 6,2 procenta HDP

Ekonomika

Podle výpočtů Národní rozpočtové rady narazí Česko již v roce 2024 kvůli vývoji veřejného dluhu na takzvanou dluhovou brzdu.

Ještě loni v listopadu rada předpokládala, že na dluhovou brzdu narazí veřejné finance až o rok později. Dluhová brzda stanoví hranici, při jejímž překročení musí vláda předložit návrh vyrovnaného nebo přebytkového státního rozpočtu a fondů. Stanovená je na úrovni 55 procent hrubého domácího produktu.

Aktuální rozpočet za celý letošní rok počítá se schodkem 500 miliard korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám