Hlavní obsah

Schillerová počítá s deficitem 40 miliard

Aktualizováno

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) předloží návrh státního rozpočtu na rok 2019 se schodkem 40 miliard korun, nižším, než se dosud plánovalo. V neděli to řekla České televizi. Dosud ministerstvo financí plánovalo na příští rok schodek rozpočtu 50 miliard korun, který už schválila vláda. Snížení deficitu je podle Schillerové dáno očekávaným růstem mezd, a tím i odvodů do rozpočtu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministryně financí Alena Schillerová

Článek

Schillerová uvedla, že stát na základě nové makroekonomické prognózy předpokládá tlak na růst mezd, protože roste i výkon ekonomiky. Ministryně řekla, že vzhledem k tomu, že daňové a sociální odvody tvoří více než polovinu příjmů rozpočtu, lze očekávat vyšší příjmy, a tím i nižší schodek.

Původní padesátimiliardový deficit pro rozpočet 2019 představila vláda v červnu. Tehdejší plán počítal s celkovými příjmy rozpočtu na příští rok 1,432 biliónu korun, o 117,1 miliardy více než v letošním rozpočtu. Výdaje měly být 1,482 bilionu. Přesné parametry aktuálního návrhu rozpočtu, který by měl mít schodek 40 miliard, Schillerová založí do vládního informačního systému do konce srpna.

Kriticky se k návrhu rozpočtu postavil europoslanec Luděk Niedermayer (TOP 09). Podle něj není snížení plánovaného deficitu o deset miliard maximum možného. Vláda se podle europoslance nechová odpovědně, když v době výrazného hospodářského růstu připravuje schodkový rozpočet.

Státní dluh v poměru k HDP v posledních letech klesá, v absolutní výši se jej podařilo stabilizovat kolem výše 1,7 biliónu korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám