Hlavní obsah

S drahými energiemi mají lidem pomoci dividendy z ČEZ

Vláda na podporu domácností postižených dramaticky zdražujícími energiemi použije peníze, které za letošek dostane od energetické společnosti ČEZ na dividendách příští rok. Ve středu to uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Jednat by se podle mluvčího ministerstva financí Filipa Běhala mělo až o 35 miliard korun.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační snímek

Článek

Stanjura zároveň odmítl zavedení sektorové daně pro některá odvětví, ale řekl, že vláda zvažuje takzvanou válečnou daň, kde by více platily firmy, jež mají mimořádné zisky nikoli kvůli službám nebo produktům, ale vnějším okolnostem. Jak získat peníze z nadměrných zisků některých firem, vláda podle Stanjury rozhodne zhruba do 10. září.

Energetická skupina ČEZ měla za první pololetí čistý zisk 33,6 miliardy korun, meziročně o 32 miliard korun vyšší. Za celý rok očekává zisk mezi 60 a 65 miliardami korun. Stát jako majoritní akcionář by tak na dividendách mohl získat 34 až 36 miliard korun.

Stanjura: Zvažujeme válečnou daň

Ekonomika

„V případě nadále vysokých zisků ČEZ je pravděpodobné, že v roce 2023 dojde k vyplacení vysoké dividendy ze zisku za rok 2022, která by mohla státu coby majoritnímu akcionáři přinést do státního rozpočtu zhruba 35 miliard Kč. Příjem státu z vyplacené dividendy pokryje velkou část nákladů státu na pomoc občanům a domácnostem s vysokými cenami energií,“ řekl Právu Běhal.

Vláda už dříve oznámila, že celkem na tuto pomoc vyhradí 66 miliard korun, z toho čtvrtinu, přes 16,5 miliardy korun, pošle lidem letos.

S cenami energií mohou pomoci dividendy ČEZ, shodují se analytici

Ekonomika

„Letošní pomoc pokryly dividendy z ČEZ a stejně tak počítáme, že dividendy, které budou vyplaceny za letošní rok, stát použije na těch slíbených 50 miliard pomoci domácnostem a firmám příští rok,“ řekl Stanjura. Valná hromada, která o vyplacení dividend za letošek rozhoduje, bude příští rok v červnu.

Zhruba 34 až 36 miliard korun může stát získat při výplatě asi osmdesátiprocentní dividendy. Stanjura nevyloučil, že stát bude uvažovat o jejím zvýšení. „To je zatím předběžné, ale ve výplatě dividend jsme na hranici 80 až 100 procent,“ poznamenal.

Reklama

Výběr článků

Načítám