Hlavní obsah

Ryb je po nepřívětivém počasí málo, ale na Vánoce dražší nebudou

Právo, Petr Pokorný

Podprůměrné výlovy kaprů, méně candátů a štik, ale ryby na vánoční trh od rybářů dražší nebudou. To je nejstručnější charakteristika letošních podzimních výlovů hlavních rybníků, které jsou u konce.

Foto: Petr Pokorný, Právo

Třeboňští rybáři letos lovili největší český rybník Rožmberk. Další výlov ho čeká za dva roky.

Článek

„Na letošních podprůměrných výsledcích se podepsalo počasí. Studené jaro vystřídalo krátké léto. Dvakrát nás zastihla i velká voda,“ uvedl ředitel představenstva společnosti Rybářství Třeboň Josef Malecha.

Ceny od 75 po 89 za kilogram

„Tento rok nebyl rybářsky vůbec příznivý. Přesto ale očekáváme, že ceny na vánočním trhu budou přibližně stejné jako loni,“ konstatoval ředitel společnosti Fish Market z holdingu Rybářství Třeboň Rudolf Provázek.

Na sádkách akciové společnosti Rybářství Třeboň se nyní prodává, stejně jako před třemi lety, kilogram kapra I. kategorie (do 2,5 kg) za 69 korun, výběrový kapr (nad 2,5 kg) je na kilogramu o deset korun dražší.

Skupina Rybářství Třeboň už stanovila i doporučené vánoční ceny pro individuální prodejce. Ani ty se od předchozích let neliší a měly by činit 75 až 79 korun za kilogram kapra I. jakosti a 85 až 89 korun za kilogram výběru.

Třeboňské rybáře zklamal už výlov největšího českého, bezmála 650hektarového, rybníka Rožmberka. „Je to rybník největší, ale rozhodně ne nejproduktivnější,“ poznamenal Malecha.

Rožmberk totiž neslouží jen jako klasický rybník, ale je naprosto klíčový při jakýchkoli povodních v povodí Lužnice a Nežárky. Povodňové krizové stavy řeší třeboňští rybáři prostřednictvím tohoto rybníka pravidelně. Častá regulace hladiny rybníka rybám škodí.

Povodně letos dvakrát „propláchly“ i rybníky Hlubockých rybářů.

„Letos je rozhodně méně dravců než v minulých letech. To znamená hlavně méně candátů a štik,“ uvedl Kaiser. Ředitel Rybářství Hluboká CZ Vladimír Kaiser odhaduje letošní ztráty v objemu ryb na přibližně deset procent.

Museli vypustit víc rybníků

Navzdory špatnému roku dodají rybáři ze společnosti Rybářství Chlumec nad Cidlinou na předvánoční trh stejné množství ryb jako v loňském roce. „Museli jsme ale vylovit o dva rybníky víc. Letos byl totiž podivný rok. Dlouhá zima, pomalý rozběh vegetace, červen a červenec standardní, i když v červenci byly až vysoké teploty. Voda měla i 30 stupňů, to ryby opět spíš jen přežívaly,“ připomněl ředitel rybářství Ladislav Vacek s tím, že zcela katastrofální nakonec byl srpen a září.

„Neskutečně velké průtoky odplavily veškerou přirozenou potravu, která v rybnících je. Voda zakalená, ryby neviděly, nebyly v klidu. Jeden sedmihektarový rybník dokonce nevydržel a protrhl se. Namíchalo nám to ryby násadové s tržními, některé ryby uplavaly do řek,“ dodal.

Žádné abnormální výlovky prý letos nebyly. „Takové specialitky, jako sumce albína, kterého jsme pouštěli zpět do rybníka, už nemáme. Byla to drahá legrace, když uvážíte, že si každý den dá kapra k snídani i k večeři a to dělá minimálně 180 dní v roce,“ vysvětlil ředitel Vacek.

Ani chlumečtí rybáři ceny vánočních ryb se zřejmě nezmění. V sádkách se dnes prodává kilo kapra 1. třídy za 75 korun, vánoční cena bude obdobná. Rybáři v Chlumci o konkrétní částce rozhodnou počátkem prosince. Finální vánoční cenu si ale určí až sami obchodníci.

Reklama

Výběr článků

Načítám