Hlavní obsah

Ryanair prohrál u unijního soudu. Státní pomoc konkurentům nezastavil

Novinky, ČTK, bož

Irské nízkonákladové aerolinky Ryanair ve středu prohrály u soudu Evropské unie spor o státní pomoc poskytnutou za pandemie konkurenčním leteckým společnostem, například francouzské Air France nebo švédské SAS. Ryanair se hodlá odvolat k Soudnímu dvoru EU, proces se tak může táhnout i roky.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Ryanair (jeho letadlo na snímku vlevo) u soudu napadl státní pomoc konkurenčním aerolinkám včetně německé Lufthansy (její letadla na snímku vpravo).

Článek

Soud konstatoval, že státní pomoc vlád Francie i Švédska odpovídá pravidlům sedmadvacítky.

„Tento režim pomoci je vhodný k vyrovnání hospodářských škod způsobených pandemií covidu-19 a nepředstavuje diskriminaci,” uvedl soud ke státní pomoci pro Air France.

„Předpokládá se, že dotčený režim byl přijat v zájmu Evropské unie,” uvedl pak soud ke švédské pomoci.

Ryanair je ve ztrátě osm miliard korun

Ekonomika

V případě Francie Ryanairu vadilo, že Evropská komise (EK) schválila program pomoci, na jehož základě získalo odvětví letecké dopravy možnost odkladu plateb některých daní. V případě Švédska irská společnost u soudu napadla ručení státu za úvěry leteckým společnostem. První opatření pomohlo Air France, druhé SAS.

Největší nízkonákladová letecká společnost v Evropě podala na EK 16 žalob kvůli státní pomoci aerolinkám Lufthansa, Austrian či TAP, ale i dalším státní programům, z nichž měli prospěch její konkurenti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám