Hlavní obsah

Růst zadlužení Česka je druhý nejrychlejší v EU

• Aktualizováno

Vládní dluh Česka v poměru k hrubému domácího produktu (HDP) v prvním čtvrtletí letošního roku rostl o 6,3 procentního bodu na 44,1 procenta. Jedná se o druhé nejrychlejší tempo po Kypru, informoval ve středu Eurostat. Zadlužení Česka vyjádřené touto veličinou je i tak šesté nejnižší v EU. Meziroční nárůst se stále udržel pod průměrem EU.

Článek

Ještě v prvním čtvrtletí roku 2020 dosahoval vládní dluh Česka 32,4 procenta HDP. V posledním čtvrtletí téhož roku to již bylo 37,8 procenta a na začátku letošního roku 44,1 procenta.

Průměrný mezičtvrtletní nárůst této veličiny v EU činil 2,4 procentního bodu. Česko jej překonalo téměř třikrát.

„Vývoj českého vládního dluhu za první čtvrtletí odpovídá tomu, že jsme výhodně předfinancovali všechny letošní splátky státního dluhu ve výši 165 miliardy korun ještě před zvyšováním úrokových sazeb ze strany České národní banky,” sdělil Novinkám mluvčí ministerstva financí Tomáš Weiss.

Ministerstvo proto předpokládá, zadlužení už ve zbytku roku neporoste. „Tedy že následující čtvrtletí budeme patřit k zemím s nejnižším či nulovým nárůstem dluhu,” dodal Weiss.

Zadlužení Česka hrozivě roste

Ekonomika

Na druhé straně meziroční nárůst v EU dosáhl průměrně 13,7 procentního bodu, zatímco v případě Česka se jednalo jen o 11,7 procentního bodu. Meziroční nárůst byl tedy pod průměrem sedmadvacítky.

Přesně třináct zemí zaznamenalo vyšší meziroční růst než Česko a přesně třináct zemí se zadlužovalo v meziročním srovnání pomaleji než ČR.

V poměru k HDP je stále nejzadluženější Řecko. Dluh odpovídá 209,3 procenta tamního HDP. Následuje Itálie se 160 procenty Portugalsko se 137,2 procenta a Kypr se 125,7 procenta.

Mezi premianty se aktuálně řadí Estonsko se zadlužením odpovídajícím 18,5 procenta HDP. Následuje Bulharsko s 21,1 procenta a Lucembursko s 28,1 procenta.

Státní dluh klesl o 3,6 miliardy korun

Ekonomika

Oproti předchozímu čtvrtletí se v poměru k HDP nejvíce zadlužil Kypr, který zaznamenal nárůst o 6,5 procentního bodu. Třetí po Česku následuje Bulharsko, kde tento ukazatel vzrostl o 5,3 procentního bodu.

Dánsko naopak mezi čtvrtletími dluh v poměru k HDP snížilo o 1,4 procentního bodu a Litva dokonce o 1,5 procentního bodu.

I meziročně se nejvíce zadlužoval Kypr s nárůstem o 29,5 procentního bodu. Následovaly Řecko (28,6 procentního bodu) a Španělsko (26,2 procentního bodu).

Nejnižší byl meziroční nárůst v případě Irska (o 1,7 procentního bodu), Švédska (4,5 procentního bodu) a Bulharska (pět procentních bodů).

Reklama

Výběr článků

Načítám