Hlavní obsah

Rusnok je evropským bankéřem roku. Ocenění získal za hladké ukončení intervencí

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Guvernér České národní banky Jiří Rusnok získal prestižní cenu Evropský centrální bankéř roku. Udělil mu ji časopis The Banker z vydavatelství Financial Times Group. V úterý o tom informovala ČNB.

Foto: Milan Malíček, Právo

Guvernér ČNB Jiří Rusnok

Článek

Odborná porota ocenila způsob ukončení kurzového závazku, který se obešel bez tržních otřesů. Jako další důvod označila opatření, která pomohla předejít překotnému růstu cen na trhu nemovitostí. Šlo hlavně o regulaci pravidel pro hypotéky.

V lednu 2014 získal stejné ocenění tehdejší guvernér Miroslav Singer - a to naopak za spuštění intervencí v listopadu předchozího roku.

„Velice si vážím toho, že můžu navázat na svého předchůdce Miroslava Singera, který tuto cenu získal za zavedení kurzového závazku před čtyřmi lety. Hladké ukončení kurzového závazku je pro mě odrazem týmového a odvážného ducha bankovní rady, skvělého odborného zázemí ČNB a výtečné spolupráce všech zúčastněných útvarů,” řekl Rusnok.

„Ocenění je pro mě potvrzením, že se nám podařilo ukončení měnového závazku pečlivě promyslet a připravit. Opět se nám vyplatila transparentní komunikace, která se již stala jedním z atributů ČNB. Tuto cenu vnímám jako další výraz důvěry v českou centrální banku a mezinárodní uznání za to, že měla a má kuráž vydávat se dosud neprobádanými a ne vždy populárními cestami,“ dodal guvernér.

Intervence, jejichž cílem bylo bránit posílení koruny pod 27 Kč za euro, ukončila ČNB loni v dubnu. Koruna od té doby posílila a nyní se její kurz pohybuje kolem 25,50 Kč za euro.

Rusnokovu nynějšímu ocenění předcházela cena Guvernér centrální banky pro střední a východní Evropu za rok 2017, kterou mu loni v říjnu udělil magazín GlobalMarkets, oficiální časopis výročního zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky.

Časopis The Banker dává cenu centrálním bankéřům, kteří se zasadili o ekonomickou stabilitu a přispěli k hospodářskému růstu. Loni evropský titul získala guvernérka ruské centrální banky Elvira Nabiullinová.

Reklama

Výběr článků

Načítám