Hlavní obsah

Ruská banka pokukuje po Evropě, od Volksbank koupí její divizi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň

Největší ruská banka Sberbank se chystá na expanzi do Evropy. Za tímto účelem se dohodla na koupi východoevropské divize (VBI) rakouské firmy Österreichische Volksbanken, jejíž součástí je i česká Volksbank CZ.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Logo Volksbank

Článek

Hodnota transakce nebyla zveřejněna. Podle zdrojů agentury Reuters je nicméně Sberbank ochotna za 51procentní podíl VBI zaplatit 590 miliónů eur (asi 14,4 miliardy Kč). Firmy chtějí transakci, která nezahrnuje rumunské aktivity divize VBI, dokončit ještě v letošním roce.

Volksbanken je čtvrtou největší bankou v Rakousku. Společnost potřebuje peníze na splácení státní pomoci v hodnotě miliardy eur, kterou obdržela během finanční krize.

Sberbank tento týden oznámila, že v prvním pololetí ztrojnásobila čistý zisk na 171,3 miliardy rublů (asi 105 miliard Kč) z 60,7 miliardy rublů před rokem. V celém letošním roce počítá banka s nárůstem čistého zisku na 230 až 250 miliard rublů z loňských 182 miliard rublů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám