Hlavní obsah

Řekové dál stávkují, opět musela zasahovat policie

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Řecko ochromuje další 24hodinová stávka proti plánované penzijní reformě. Odbory oznámily, že stejně jako při předešlých protestech i v úterý bude mimo provoz tamní železnice, přerušena bude i letecká doprava. Ani tentokrát se protesty neobešly bez zásahu policie.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Letošní pátá generální stávka v Řecku ochromila dopravuVideo: Reuters

 
Článek

Stávek postihlo zemi za posledních několik měsíců již mnoho. Vlnu protestů spustila přísná opatření, která prosazuje vláda, aby zabránila státnímu bankrotu. Kromě škrtů v rozpočtových výdajích vzrostly v Řecku daně, zvýšen má být věk pro odchod do důchodu.

Tyto změny jsou součástí dohody o mezinárodní finanční pomoci od Mezinárodního měnového fondu a Evropské unie. Řecko již před několika týdny začalo čerpat půjčku ve výši 110 miliard eur.

V úterý kromě železnice budou uzavřeny některé úřady či nemocnice. Mimo provoz je i městská doprava a Aténách. V letecké dopravě budou přerušeny pouze vnitrostátní lety. Kvůli turistické sezóně by lety z a do zahraničí být omezeny neměly.

Podle zahraničních médií mají turisté problémy zejména v aténském přístavu Piraeus, kde sice ráno některé lodě ještě vypluly, ale ne všichni lidé se stačili nalodit. Obdobná situace byla i minulý týden, kdy odboráři rovněž protestovali. Minulá i ta současní stávka je podle agentury AP označována za ilegální.

Podle BBC do ulic Atén vyrazilo demonstrovat několik tisíc lidí. To se prý neobešlo bez potyček s policií. Ta musela proti demonstrantům zasáhnout slzným plynem.

Před několika týdny při obdobné demonstraci zemřelo dokonce několik lidí. Během protestu byla totiž zapálena banka. [celá zpráva]

Foto: Yannis Behrakis, Reuters

Během stávky jsou turisté opět ponecháni vlastnímu osudu. Letecká, lodní i železniční doprava jsou mimo provoz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám