Hlavní obsah

Řecko si v Bruselu stěžuje na Česko kvůli jogurtům

Právo, sp

Řecké vládě vadí zařazení „řeckého jogurtu“ do české vyhlášky určující požadavky pro mléčné výrobky. Uvedl to web EurActiv.com.

Foto: Profimedia.cz

Řecku vadí, že Česko označuje výrobek jako řecký jogurt.

Článek

Podle řeckých úřadů je zmíněný jogurt produktem typickým pro Řecko a označení „řecký jogurt“ u českých výrobků by bylo vůči zákazníkům zavádějící. Tamní úřady se proto se stížností obrátily na Evropskou komisi.

Řecký ministr pro rozvoj venkova a potraviny Evangelos Apostolu v dopise Komisi uvedl, že využívání označení „řecký jogurt“ v české vyhlášce odporuje unijní směrnici pro poskytování informací o potravinách, která uvádí, že údaje na potravinových výrobcích nemají být zavádějící. „Termín řecký jogurt je zavádějící a neodráží realitu, protože uvádí konkrétní zemi původu – Řecko, které daný výrobek vděčí za svou pověst,“ uvedl Apostolu.

Komise kvůli užití termínu „řecký jogurt“ jedná s českými úřady. České ministerstvo zemědělství podle serveru E15.cz, který na tento problém upozornil, výhrady Řecka zatím nechce komentovat. Mluvčí ministerstva zemědělství Markéta Ježková sdělila, že se vypořádávají poslední připomínky k vyhlášce.

Návrh ukotvuje v českém právním řádu směrnici EU, kterou před lety schválily členské státy a Evropský parlament. Konkrétní podobu vyhlášky si členské země tvoří samy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám