Hlavní obsah

Řecká vláda na týden zavřela banky, bankomaty budou fungovat omezeně

– Atény

Řecké banky zůstanou zavřené až do 6. července, denní limit na výběr hotovosti z bankomatů byl stanoven na 60 eur (1600 Kč). Píše se to v příslušném dekretu, který v noci na pondělí vydala vláda premiéra Alexise Tsiprase.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Řecku jsou od pondělí zavřené bankyVideo: Reuters

 
Článek

Uzavření bank a zavedení omezení pro pohyb kapitálu oznámil premiér už v neděli, podrobnosti ale kabinet oficiálně zveřejnil teprve dnes kolem 3:00 místního času (2:00 SELČ). [celá zpráva]

O tom, že aténská vláda uvažuje o dočasném uzavření bank, se dlouho spekulovalo, její představitelé to ale odmítali. Omezení pro pohyb kapitálu nakonec kabinet přijal po sobotním krachu jednání s věřiteli, s nimiž Atény několik měsíců vyjednávají o poskytnutí finanční pomoci výměnou za provedení reforem. Obavy o další budoucnost Řecka způsobily, že Řekové začali v posledních dnech masivně vybírat peníze z bank. Jen během soboty podle odhadů prostřednictvím bankomatů vybrali 600 až 700 miliónů eur.

Agentura Reuters s odvoláním na nejmenovaného představitele vlády uvedla, že bankomaty by měly začít fungovat v pondělí večer. Výše hotovosti, kterou si bude moci každý občan za den vybrat, ale bude omezená na 60 eur. Limit se prý nebude týkat penzí, které si mohou lidé vybrat v plné výši.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám