Hlavní obsah

Rebel Fuksa se stal místopředsedou představenstva Českého Aeroholdingu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Místopředsedou představenstva Českého Aeroholdingu (ČA) se stal jeden z „rebelujících poslanců“ za ODS Ivan Fuksa. Fuksu ještě předtím dozorčí rada Českého Aeroholdingu zvolila do představenstva firmy. Uvedla to mluvčí Českého Aeroholdingu Michaela Lagronová.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ivan Fuksa

Článek

Fuksa do Českého Aeroholdingu nastoupil začátkem roku na pozici vrchního ředitele pro strategii a rozvoj. Podílet by se měl na probíhající privatizaci Českých aerolinií (ČSA) a na dalším rozvoji celé společnosti.

Fuksa společně s Petrem Tluchořem a Markem Šnajdrem vloni v listopadu složil poslanecký mandát kvůli sporům o vládní daňový balíček. S pomocí hlasů poslanců, kteří je ve Sněmovně nahradili, poté vláda balíček prosadila a zažehnala několikatýdenní vládní krizi.

V souvislosti s odstoupením poslanců se hovoří o politické korupci. Trestní oznámení pro údajné podplácení rebelujících poslanců podal na premiéra Petra Nečase (ODS) začátkem ledna advokát a spolupracovník Transparency International Václav Láska.

Slíbené "trafiky"

Nekalé praktiky při dojednání shody na daňovém balíčku nepřímo potvrdil i ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg (TOP 09), když v prosincovém rozhovoru pro Lidové noviny přiznal, že vládní koalice musela trojici rebelů za složení mandátu slíbit „trafiky“ ve státních firmách.

Fuksa byl v letech 2008 až 2010 předsedou dozorčí rady Letiště Praha. Zároveň měl od roku 2007 jako 1. náměstek ministra financí čtyři roky na starost majetkové podíly státu v několika společnostech – především to byly právě ČSA, které se v té době připravovaly na privatizaci.

Reklama

Výběr článků

Načítám