Hlavní obsah

Realitní obchody za miliardy. Kanceláře v Praze skupují Korejci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Objem realitních transakcí v Česku v prvním pololetí meziročně vzrostl o 69 procent na 1,74 miliardy eur (44,5 miliardy korun). Téměř tři pětiny připadaly na kancelářské budovy. Mezi investory převažovali Češi, těsně za nimi následovali investoři z Jižní Koreje. Vyplývá to z údajů realitní poradenské společnosti Cushman & Wakefield.

Foto: David Ryneš, Novinky

Země původu investorů do realit. Údaje za první polovinu 2019.

Článek

„Ukazuje se, že pokles z roku 2018 byl jen výkyvem, nikoli trendem. Aktivita na investičním trhu dále roste, a to zejména v segmentech kanceláří a průmyslových nemovitostí. Celkový objem transakcí meziročně stoupl o 69 procent, objem transakcí kanceláří se proti loňskému pololetí téměř zdvojnásobil,” uvedl Michal Soták z Cushman & Wakefield.

Za výrazným meziročním nárůstem podle něj stojí především prodej pražských administrativních budov Waltrovka, Rustonka a Main Point Pankrác jihokorejským investorům. Například Waltrovku prodala Penta jihokorejské společnosti Hanwha podle odhadů za víc než šest miliard korun a Main Point Pankrác se podařilo prodat za více než tři miliardy.

Česko je v Jižní Koreji dlouhodobě oblíbené, navíc Jihokorejci investují do nemovitostí v celé Evropě.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Developer PSJ Invest prodal kancelářskou budovu Main Point v Praze na Pankráci ze více než tři miliardy korun jihokorejské Hana Financial Investment.

Za celý letošní rok Soták očekává objem realitních transakcí přes tři miliardy eur (asi 77 miliard korun), což by znamenalo meziroční nárůst o více než pětinu.

„Aktuálně byla dokončena transakce týkající se dvou nových budov Palmovka Open Park 3 a 4. Do konce roku očekáváme několik dalších středně velkých prodejů kancelářských a realitních nemovitostí,” doplnil Soták.

Největší transakce první poloviny roku 2019
NemovitostMěstoKupujícíProdávající
WaltrovkaPrahaGLL/HanwhaPenta Investments
Hotel IntercontinentalPrahaR2GJ
/City ElementPrahaAllianz Real EstateS+B Gruppe
DiamantPrahaBMO RE PartnersGLL
Hotel Don GiovanniPrahaWenaasgruppenMornington Capital
Palác ŠporkPrahaGenerali GroupSEBRE
The OrchardOstravaBH SecuritiesHartenberg Holding
A7 Office CenterPrahaConseqRevetas Capital Advisors
Novodvorska PlazaPrahaBluehouse CapitalKlépierre
RustonkaPrahaWhitestar//Hana Financial GroupJ
Point PankrácPrahaMint Investments/Hana Financial GroupPSJ Invest
Contera portfolioOstrava/TepliceTPG CapitalContera
Europark ŠtěrboholyPrahaDBKSES Spar European SC
Na Příkopě 14PrahaImmofinanzLordship
Crystal PraguePrahaČeskomoravská nemovitostníCFH Group
IBIS PraguePrahaAmundi Czech RepublicCecopra

Kancelářské budovy vedou v objemu i počtu transakcí. Z celkových 33 jich bylo 15. Co do hodnoty transakcí za kancelářemi následují hotely se zhruba pětinovým podílem, dále maloobchodní budovy (13 procent) a průmyslové nemovitosti (devět procent).

Pokud jde o zemi původu, za Čechy (34 procent) a Korejci (32 procent) následovali investoři z USA (deset procent), Německa (sedm procent) a Kanady (pět procent).

„Význam domácích investorů dlouhodobě roste, zejména pokud jde o jejich potenciál kupovat mnohem hodnotnější nemovitosti než dříve,” uzavřel Soták.

Reklama

Výběr článků

Načítám