Hlavní obsah

První blok Temelína má závadu, bude odstaven několik týdnů

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TEMELÍN
Aktualizováno

První blok jaderné elektrárny Temelín má závadu na turbogenerátoru, proto bude několik týdnů odstaven. Odborníci to zjistili v neděli, kdy testovali turbínu před jejím znovu napojením do rozvodné sítě. Novinkám to potvrdil mluvčí Temelína Marek Sviták.

Foto: Archiv, Právo

Článek

"Museli jsme zastavit energetické testy před zapojením generátoru do rozvodné sítě. Odstávka nebude trvat dny, ale týdny," potvrdil Sviták.

Podle něj zatím není jasné, jak velkého rozsahu závada je, proto ani nejde s přesností říct, jak dlouho bude první blok odstaven. První blok byl již tři měsíce odpojen, druhý blok jede na plný výkon.

Blok nevyrábí elektřinu od konce července, kdy jej obsluha odstavila kvůli výměně čtvrtiny paliva a nutné údržbě. Odstávku energetici plánovali na 75 dní. Skoro o dva týdny ji ale prodloužila oprava dvou ze tří systémů odvádějící teplo z bloků a bezpečnostních systémů. Bez jejich zprovoznění nemohli Temelínští blok spustit.

Při odstávce vyměnila obsluha 42 palivových souborů v reaktoru z celkem 163. Dosluhující soubory nahradilo modernější palivo. Technici také po čtyřech letech zkontrolovali tlakovou nádobu a zmodernizovali zavážecí stroj. Lépe tak budou manipulovat se soubory od ruské firmy TVEL, která od příštího roku nahradí amerického dodavatele paliva Westinghouse. Stejná úprava je příští rok plánována na druhém bloku, jak uvedla ČTK.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám