Hlavní obsah

Průmyslová produkce vzrostla

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Průmyslová produkce v únoru meziročně vzrostla o 1,5 procenta. Hodnota nových zakázek meziročně vzrostla o 1,4 procenta. Vyplynulo to z dat, která v pondělí zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Martin Havelka, Novinky

Průmyslová výroba

Článek

Tržby z průmyslové činnosti v únoru meziročně vzrostly o 3,6 procenta. Tržby z přímého vývozu průmyslových podniků se zvýšily o 4,9 procenta. Domácí tržby stouply o 1,9 procenta.

Průměrný počet stálých zaměstnanců v podnicích s 50 a více zaměstnanci v průmyslu se v únoru meziročně snížil o 0,2 procenta. Průměrná hrubá měsíční nominální mzda zmíněných zaměstnanců v tomto měsíci meziročně vzrostla o 7,1 procenta.

„Únorová čísla tak relativně příznivě překvapila,” poznamenal hlavní ekonom ING Bank Jakub Seidler.

„Nicméně částečně za silnější meziroční dynamikou průmyslu stojí nižší srovnávací základna ve výrobě elektřiny z minulého roku kvůli odstávce v jaderné elektrárně Temelín,” dodal.

V důsledku předchozí odstávky Temelína meziroční růst ve výroby elektřiny zrychlil téměř o sedm procent. „Na 1,5procentním růstu průmyslu se podílel 0,8procentního bodu,” uvedl Seidler.

Reklama

Výběr článků

Načítám