Hlavní obsah

Průmysl i stavebnictví v srpnu poklesly

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Průmyslu a stavebnictví se v srpnu příliš nedařilo. Podle čtvrtečních údajů Českého statistického úřadu průmyslová produkce v srpnu meziročně poklesla o 2,6 procenta. Přičemž se snížila hodnota nových zakázek o deset procent. Stavební produkce poklesla o 1,2 procenta.

Článek

„Domácí průmyslovou produkci za srpen nejvíce táhla výroba elektrických a optických přístrojů. Růst zaznamenal také tradičně chemický průmysl a produkce dopravních prostředků. Zároveň je důležité upozornit, že dopravní průmysl je na nelichotivých předních příčkách poklesu objednávek za zahraničí. Zboží jako auta či elektronika jsou první, jejichž nákupy si zahraniční spotřebitelé v době krize odpustí,“ komentoval analytik společnosti Citco Tomáš Volf.

Dodal, že v následujících měsících se na datech projeví odstávka v mladoboleslavské automobilce. Na průmyslové produkci se negativně podepsala zejména výroba potravinářských a tabákových výrobků a nápojů.

Klesá počet nových staveb

Podle statistiků bylo v srpnu vydáno 11 762 stavebních povolení, což je meziročně o 4,2 procenta více. Hodnota staveb je 36,2 miliardy korun, tedy o 2,8 procenta více než loni.

„Růst stavební produkce i nadále trval u inženýrského stavitelství jak na nové výstavbě, rekonstrukcích a modernizacích, tak i na opravách a údržbě. Naopak u pozemního stavitelství pokračoval několikaměsíční pokles zejména u nové výstavby,“ uvedl ČSÚ.

Reklama

Výběr článků

Načítám