Hlavní obsah

Průměrná mzda vzrostla o osm procent na 23 182 korun

Novinky, toh
PRAHA
Aktualizováno

Češi brali ve druhém čtvrtletí průměrnou hrubou mzdu ve výši 23 182 korun. Meziročně je to o osm procent víc. Reálná mzda po odečtení inflace vzrostla o 1,1 procenta. Vyplývá to ze středečních údajů Českého statistického úřadu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

Podle statistiků si nejvíce vydělali lidé pracující ve finančnictví. Ti brali více než 40 tisíc korun. Na opačném konci jsou lidé vydělávající na stravování či ubytování. Zde byla průměrná mzda více než šestnáct tisíc korun.

V podnikatelské sféře se průměrná mzda zvýšila o 2 017 Kč (9,3 procent) na 23 692 Kč, reálná mzda vzrostla o 2,3 procent. V nepodnikatelské sféře byl růst mezd podstatně nižší, průměrná mzda se zvýšila o 624 Kč (tři procenta) na 21 344 Kč, reálná mzda poklesla o 3,6 procent,“ uvedl úřad.

„Jako vždy platí, že průměrná mzda je pouze imaginární číslo, na které více než 2/3 zaměstnanců vůbec nedosáhnou,“ upozornil analytik ČSOB Petr Dufek. Podle něj si hypoteticky imaginární člověk bez dětí s průměrnou mzdou oproti loňskému druhému kvartálu polepšil jen o sedm procent nominálně, reálně dokonce téměř vůbec.

Mzdy ve vybraných odvětvích ve druhém čtvrtletí:
Zemědělství, myslivost, lesnictví17 078
Rybolov18 168
Stavebnictví23 798
Ubytování, stravování16108
Finanční zprostředkování40 604
Vzdělávání19 497

„Optimisticky naopak vyznívá tempo mezd v eurech, neboť průměrná eurová mzda hladce dosáhla 930 eur, což znamená meziroční nárůst o 22 procent. Z domácího pohledu čeští zaměstnanci si příliš nepolepšují, vyjedou-li za hranice, jejich kupní síla výrazně narůstá,“ uzavřel Dufek.

Růst mezd zpomalí

Za celý loňský rok vzrostla průměrná hrubá měsíční mzda o více než sedm procent na 21 692 korun. Podle odhadů České národní banky (ČNB) letos porostou nominální mzdy v průměru o devět procent. Vyplývá to z inflační zprávy ČNB, kterou zveřejnila v půlce srpna.

Reklama

Výběr článků

Načítám