Hlavní obsah

Průměrná mzda v automobilkách loni překročila 37 tisíc

Průměrná mzda v automobilovém průmyslu loni stoupla o sedm procent na 37 399 korun. Počet pracovníků v odvětví se pak zvýšil o šest procent na 126 375 lidí. Oznámilo to v pondělí Sdružení automobilového průmyslu.

Foto: Pavel Karban, Právo

Výroba aut v továrně Hyundai v Nošovicích.

Článek

Průměrná mzda, která je o zhruba 8000 korun vyšší než celostátní průměr, je podle mluvčího sdružení Miroslava Konvaliny dosahována ve všech kategoriích výrobců. Nejvyšší mzdy jsou u finálních výrobců vozidel. Nárůst počtu lidí zaznamenali jak výrobci, tak i dodavatelé a ostatní firmy a organizace v autoprůmyslu.

„Pozitivně vnímáme skutečnost, že k růstu mezd dochází rovnoměrně u všech kategorií výrobců a pravidelný růst mezd a mzdová úroveň nad celostátním průměrem jsou v souladu s produktivitou práce v autoprůmyslu,“ uvedl výkonný ředitel sdružení Zdeněk Petzl.

Vyšší produktivity práce a růstu přidané hodnoty ve firmách je podle něj dosahováno díky každoročnímu růstu počtu zaměstnanců ve výzkumu a vývoji a rostoucími výdaji, které do oblasti výzkumu a vývoje směřují.

Na růst mezd v autoprůmyslu výrazně tlačí také odbory. Například Škoda Auto tento měsíc navrhla růst mezd o 15 procent během 27 měsíců, odbory ale návrh odmítly s tím, že obdobný růst žádají za jediný rok. [celá zpráva]

Tuzemská výroba osobních aut loni stoupla o pět procent na rekordních 1,414 miliónu vozů. Ovlivnila jí vysoká poptávka v ČR i v Evropě. Export se zvýšil o pět procent, domácí prodej pak téměř o sedm procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám