Hlavní obsah

Provozovatel přenosové soustavy ČEPS loni vydělal 2,9 miliardy

Novinky, tov

Státní firmě ČEPS, která provozuje českou elektrickou síť, loni stoupl zisk téměř o 40 procent na 2,897 miliardy korun před zdaněním. Informovala o tom v pondělí mluvčí ČEPS Hana Klímová. Do modernizace sítí firma investovala přes 3,5 miliardy korun.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Rozhodující vliv na nárůst hospodářského výsledku mělo zejména překročení plánovaných tržeb z aukcí přeshraničních kapacit, překročení plánovaného salda ze zúčtování plateb za využívání sítí při tranzitních tocích a tržeb za systémové služby,“ řekl předseda představenstva ČEPS Jan Kalina.

Systémové služby jsou činnosti, které provozovatel přenosové soustavy vykonává pro zajištění rovnováhy mezi výrobou a spotřebou elektřiny, a to v každém okamžiku.

Velké zatížení v době mrazů

Objem přenesené elektrické energie loni dosáhl 63 372,2 GWh. Maximálního zatížení v hodnotě 11 769 MW dosáhla soustava 24. ledna, kdy překonala maximální hodnoty zatížení z předcházejících pěti let. Důvodem byly silné mrazy. Zaznamenán byl rovněž největší rozdíl mezi maximálním a minimálním zatížením, konkrétně v hodnotě  885 MW.

Na rozvoj a modernizaci přenosové soustavy vynaložil ČEPS loni více než 3,5 miliardy korun. V uplynulém roce společnost investovala zejména do výstavby nových vedení, posílení přenosové schopnosti stávajících vedení a dokončení přechodu stanic přenosové soustavy na dálkové ovládání.

„Stěžejním investičním záměrem, který jsme v roce 2017 realizovali, bylo dokončení výstavby transformátorů s posuvem fáze v transformovně Hradec u Kadaně. Tyto speciální transformátory umožňují přenášet maximální množství elektřiny bez ohrožení spolehlivosti dodávek v České republice, a významně tak chrání českou elektrizační soustavu proti nebezpečným přetokům elektřiny ze zahraničí,“ doplnil Kalina.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám