Hlavní obsah

Proti pokutě za nedeklarovanou koninu se odvoláme, říká firma z Moravy

Podolí

Společnost Kovář plus z Podolí na Slovácku nesouhlasí s rozhodnutím Státní veterinární správy (SVS), která jí uložila pokutu 2,6 miliónu korun v souvislosti s nedeklarovanou koninou, a chce se odvolat. Sdělil to manažer prodeje a jakosti potravin firmy Jan Váňa. Společnost údajně prodávala koňské maso dovezené z Irska označované jako hovězí.

Foto: Jean-Paul Pelissier, Reuters

Porcování koňského masa.

Článek

Společnost dostala v úterý pokutu 2,38 miliónu korun za to, že uvedla na trh téměř 16 tun koňského masa označeného jako hovězí. Již 10. května SVS uložila stejné firmě pokutu 285 000 korun, protože údajně nenahlásila příchod 25 zásilek masa a nepředložila odpovídající informace u dvou zásilek. [celá zpráva]

Podle Váni ale firma Kovář plus nepochybila. Již dříve uvedl, že se cítí být obětí irského dodavatele a že v případě sankce bude požadovat finanční kompenzaci. „Jsme výhradně obchodní společností, která maso a masné výrobky skladuje a dále distribuuje. V žádném případě se zde s masem nijak jinak nemanipuluje,“ přiblížil Váňa. Přímo s irským výrobním závodem firma podle něj ale nikdy neobchodovala ani nejednala.

Pochybení je prý na britské straně

„Dodavatelem, a tedy i obchodním partnerem byly obchodní společnosti z Velké Británie. Od těchto dodavatelů bylo objednáno maso hovězí, bylo dodáno i fakturováno maso hovězí. Pokud v tomto řetězci nastalo nějaké pochybení, tak v žádném případě ne u naší společnosti,“ doplnil Váňa.

V případě 25 nenahlášených zásilek masa podle něj šlo o období 22 měsíců. „S naší společností bylo zahájeno správní řízení za nenahlášené zásilky již několikrát. Zde je nutné uvést, že nejsou dány ze strany dozorového orgánu jednoznačné instrukce, kdo zásilku nahlašuje. V současné době hlásíme zásilky do místa určení raději duplicitně,“ řekl manažer společnosti Kovář plus.

Reklama

Výběr článků

Načítám