Hlavní obsah

Prosincové tržby zklamaly. Na vině jsou i zavřené obchody během svátků, tvrdí ekonomové

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tržby v maloobchodě v prosinci, kdy tradičně vrcholí vánoční nákupy, zvolnily meziroční růst na tři procenta po listopadových 7,9 procenta. Oznámil to v pondělí Český statistický úřad (ČSÚ). Podle analytiků víc lidí nakupovalo v listopadu, roli sehrálo i uzavření obchodů na svátky. Za celý rok 2016 tržby stouply o 5,6 procenta.

Foto: David Ryneš, Novinky

Tržby maloobchodu

Článek

Na prosincovém růstu maloobchodu se podle statistiků podílely především prodeje nepotravinářského zboží s růstem o 4,1 procenta meziročně, zatímco prodeje potravin se zvýšily jen o 0,1 procenta.

Tradičně nejsilnější růst tržeb zaznamenaly v prosinci prodeje přes internet a zásilkový prodej s 15,9 procenta. Rostly však i tržby farmaceutickým obchodům, prodejcům kosmetiky, sportovních potřeb a počítačů.

„Prosincové maloobchodní tržby zklamaly. Trh očekával, že Vánoce přinesly nákupní horečku. Naproti tomu data ukazují, že prosincové nákupy byly nižší než v listopadu,” uvedl ekonom Komerční banky Viktor Zeisel.

Roli sehrál i zákaz prodeje o svátcích

„Lidé zjevně načasovali předvánoční nákupy už na listopad ve vyšší míře, než tomu bylo v roce 2015,” řekl hlavní ekonom Cyrrus Lukáš Kovanda.

Podle ekonoma ING Jakuba Seidlera jsou prosincové tržby mírným zklamáním. Slabší číslo šlo podle něj patrně na vrub novému zákazu prodejů o svátcích a také vysoké srovnávací základně z minulého roku.

Zeisel očekává, že růst tržeb maloobchodu v Česku znovu zrychlí, loňské tempo ale zřejmě nepokoří. Za celý rok odhaduje zpomalení dynamiky tržeb v maloobchodu z loňských 5,6 procenta na letošních 4,7 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám