Hlavní obsah

Před podáním žádosti o státní záruku už musíte mít schválený úvěr, dozvěděli se pražští podnikatelé

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pondělí byl vyhlášen program úvěrů se státní zárukou pro pražské podnikatele pod názvem Covid Praha. Ten má kompenzovat pražské podnikatele za to, že byli vynecháni z předchozího Covid II. Žádosti bude Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB) přijímat od úterý. Teprve v pátek se však podnikatelé dozvěděli, že musí mít potvrzení o schváleném úvěru od své komerční banky.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministerstvo průmyslu a obchodu

Článek

„Příjem žádostí do programu Covid Praha bude zahájen o den později, v úterý 21. dubna. Pro řádné podání žádosti bude mimo jiné nutné doložit kopii úvěrové smlouvy od spolupracující komerční banky nebo mít od banky vyplněnou přílohu ACP, která je závazným příslibem k poskytnutí úvěru, a bude spolu se žádostí a ostatními přílohami zveřejněna na webu banky v pondělí,” uvedla rozvojová banka v pátečním prohlášení.

Jinými slovy podnikatel, který chce dostat záruku ze státního programu Covid Praha, si musí si ještě v průběhu pondělí u komerční banky vyjednat úvěr. Schválení úvěru přitom obvykle trvá mnohem delší dobu, pohybuje se i v řádech týdnů.

Někteří podnikatelé navíc bez státní záruky nemusí na úvěr dosáhnout. „Bez státní záruky bude řada postižených oborů z pohledu bank velmi těžko financovatelná – což je logické, protože tyto obory se kvůli intenzitě dopadu současné krize stanou minimálně dočasně výrazně rizikovějšími,” řekl Novinkám mluvčí ČSOB Patrik Madle.

Jde o zcela nečekanou podmínku, která u předchozích programů Covid nebyla. Tím spíše zaráží, že byla zveřejněna až na poslední chvíli.

Pražští podnikatelé si zatím na peníze z Covid II nesáhnou

Stalo se

„Tohle jsme viděli už u předchozích verzí programu Covid. Je velice nesystematické zveřejnit potřebné formuláře (a tím pádem specifikovat podmínky) pár hodin před otevřením bran programu, když není pro všechny jako například Pětadvacítka, ale jen pro prvních několik přihlášek, než se program vyčerpá,” sdělil Novinkám hlavní ekonom skupiny Natland Petr Bartoň.

„Takový postup skutečně nahrává jen dobře propojeným firmám a firmám, které v dotacích umějí chodit. Ty, které se spíše soustředily na obchodování než na dotace a na něž až nyní dolehla státní hospodářská karanténa, budou mít mnohem menší šanci,” dodal ekonom.

Rozvojová banka u schválených žádostí bude ručit za 80 procent úvěru až do výše 15 milionů korun až tři roky. Dále ČMZRB poskytuje příspěvek na úhradu úroků až do výše jednoho milionu korun. Na záruky je vyčleněno 600 milionů korun.

Vylít pivo kvůli vládním opatřením, ale platit z něj daně? Pivovary se bouří

Ekonomika

„Žadatele, na které se nedostane, stát podpoří v rámci Covid III, který vyhlásíme do konce dubna,” ujišťuje mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Marie Trefancová.

Pražští podnikatelé byli vyloučeni z předchozího programu Covid II, protože záruky šly z evropských prostředků, konkrétně z operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost, který neumožňuje dávat peníze malým a středním firmám v bohatých regionech. Mezi takové regiony se počítá i Praha. Aktuální program využívá jiných evropských prostředků, jež jsou naopak určeny specificky pro Prahu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám