Hlavní obsah

Pražská burza uzavřela obchodování na dvouletém maximu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Pražská burza v úterý uzavřela obchodování nejsilnější za více než dva roky, index PX posílil o 0,34 procenta na 1048,75 bodu. Vyšší závěr zaznamenal pražský trh naposledy v lednu 2013.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Indexu PX v úterý podle údajů na webu burzy k růstu pomohly zejména posilující akcie Erste Group Bank, operátora O2 ČR a energetického podniku ČEZ. Burza posílila čtvrtý den v řadě.

Analytici, už v pondělí uvedli, že důvodem růstu pražské burzy i dalších akciových trhů je uvolnění měnové politiky v eurozóně. Akcie mohou podle nich ještě mírně posilovat.

Česká měna v úterý podle údajů na serveru Patria.cz oslabila o sedm haléřů k euru a o devět haléřů k dolaru, kolem 17:10 byl kurz 27,40 Kč/EUR a 25,11 Kč/USD.

Rostl ČEZ i O2

Akcie Erste Group Bank posílily o 1,63 procenta na 643 korun za jednu. "Erste Group Bank je letos s více než dvacetiprocentním zhodnocením nejúspěšnějším titulem na domácím akciovém trhu," uvedl analytik Komerční banky Josef Němý.

ČEZ rostl o půl procenta a obchodování uzavřel na 640,10 Kč za akcii. Telekomunikační firma O2 si polepšila o 1,54 procenta na 204 korun. Vůbec nejvíc - o 6,06 procenta na 35 haléřů za akcii - v úterý posílily cenné papíry NWR. Akcie této těžařské firmy ale patří k těm méně obchodovaným a na vývoj indexu PX mají malý vliv.

Nedařilo se naopak akciím pojišťovny VIG, které ztratily 0,69 procenta a jedna nyní stojí 1144 korun. Likérka Stock odepsala 1,14 procenta, Fortuna 0,96 procenta a například Unipetrol oslabil o 0,27 procenta. Mediální společnost CME o 0,73 procenta posílila.

Reklama

Výběr článků

Načítám