Hlavní obsah

Pražská burza se vezla na vlně pádů, USA čekají na osud AIG

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Pražská burza následuje svět a i v úterý se propadala. Přes den ztratila 5,6 procenta. Dolů jdou všechny světové trhy, ruská burza ztratila jen během úterý polovinu své hodnoty. Vlnu výprodejů vyvolaly zprávy z USA o kolapsu několika finančních domů, krachuje banka Lehman Brothers a před pádem stojí gigantická pojišťovna AIG.

Foto: Bobby Yip, Reuters

Článek

Pražská burza v úterý několikrát kvůli velkým prodejům zastavila obchodování s akciemi developerské společnosti ECM. Právě firmy, které působí na realitním trhu, mají nyní nejvíce problémů.

Zastaveno bylo i obchodování s akciemi těžební NWR.

"Hned pět titulů ze 14 v hlavním segmentu burzy utrpělo ztrátu více než 10 procent, developer ECM dokonce 35% a těžební společnost NWR 18%. Obchodování s oběma tituly dokonce muselo být kvůli vysokému propadu na chvíli přerušeno. Oba tituly uzavřely na svém historickém minimu, stejně tak další developer Orco i AAA Auto," sdělil Novinkám analytik Komerční banky Josef Němý.

Zaostřeno na AIG

Newyorský Wall Street zažil v pondělí nejhorší den za posledních sedm let. V úterý se situace trochu uklidnila a akcie začaly odpoledne tamního času nabírat část ztrát zpět. V bankovním sektoru je ale situace stále napjatá. Banky shání co nejvíce hotovosti, úrokové sazby, za niž si ji ale mohou půjčit, rostou.

Největší nejistota je kolem pojišťovny a banky AIG, její pád by pro USA znamenal katastrofu. Právě se zprávami, které o pádu či jeho odvrácení chodí, se trhy hýbají nahoru či dolů. Během dne se objevily informace, že by finančnímu ústavu mohla pomoci vláda.

Paradoxně AIG začala padat poté, co vláda o víkendu oznámila, že pojišťovna nemůže počítat s její pomocí. Bance se nedaří sehnat kapitál. AIG ztratila za poslední tři dny ze 17 dolarů za akcii na zhruba dva dolary za akcii.

Americká centrální banka v úterý odpoledne místního času rozhodovala o výši úrokových sazeb. Nechala na dvou procentech. Někteří analytici se domnívali, že banka půjde s mírou ještě dolů. Fed se ale rozhodl spíše zpřístupnit výhodné půjčky, než aby měnil měnovou politiku.

Ropa spadla pod 90 dolarů

Investoři ze strachu před krizí přestali nakupovat komodity a investují spíše do zlata. Doplácí na to hlavně ropa. "Krach Lehman Brothers zesílil obavy o světový ekonomický vývoj a přispěl ke strachu z nižší poptávky po komoditách," řekl agentuře Reuters analytik David Moore z Commonwealth Bank of Australia.

Se stodolarovou hranicí koketovala v posledních dnech, nyní zamířila hluboko pod ni. Barel se pohybuje kolem hranice 90 dolarů.

Reklama

Výběr článků

Načítám