Hlavní obsah

Pražská burza poprvé od počátku března končila den nad tisícem bodů

Pražská burza poprvé od počátku března zakončila den nad tisícem bodů. Index PX ve čtvrtek stoupl o 1,07 procenta na 1009,51 bodu a posílil tak i počtvrté v tomto týdnu. Víc než tři procenta přidaly akcie energetické společnosti ČEZ, rostly také cenné papíry bank.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Index PX tak ve čtvrtek dále vylepšil své maximum od doby před začátkem epidemie koronaviru v Česku. Nad tisícem bodů zakončil poprvé od 4. března. "Pozitivní vývoj posunul domácí akcie od začátku listopadu již o 20 procent," podotkl makléř Fio banky David Brzek.

Podle Tomáše Vlka z Patria Finance dobrou náladu na trzích podporuje záměr americké centrální banky Fed nakupovat dluhopisy, dokud se ekonomika nezotaví.

Ministerstvo financí připravuje rozpočtové provizorium

Ekonomika

Akcie ČEZ ve čtvrtek zdražily o 3,35 procenta na 493 korun, podle Brzka ale vzestup i tak zaostává za silným růstem cen elektrické energie z posledních týdnů. "Psychologická hranice 500 Kč by tak mohla být do závěru roku dosažena," uvedl k ČEZ.

Cenné papíry Erste Bank po středečním poklesu zpevnily o 0,39 procenta na 662,20 koruny. "V kladných hodnotách končily i domácí banky," poukázal Brzek. Akcie Komerční banky si polepšily o 0,78 procenta na 642 korun a Monetě Money Bank zpevnily o 0,59 procenta na 68,30 Kč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám