Hlavní obsah

PRÁVO: jak přežít daňovou kontrolu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Daňová kontrola - podrobný návod, jak ji přežít, jaké máte práva a povinnosti přináší pondělní Právo ve své příloze Firma. Zároveň se zde dočtete, zda se proti prověrce berňáku lze bránit i žalobou.

Článek

Finanční úřad o daňové kontrole obvykle předem informuje. Přepadovka je možná, ale bývají méně časté. Kdyby se podnikatel bez opodstatněné omluvy nedostavil na finanční úřad, může dostat pokutu podle zákona o správě daní a poplatků. Opakovaně tak může úřad uložit pokutu až do celkové výše dva milióny korun.

Správce daně však nemá povinnost avizovat svůj záměr zahájit kontrolu a může kupříkladu poplatníka nečekaně přepadnout v jeho provozovně. Poplatník se může při kontrole dát zastupovat zástupcem, jehož si zvolí (nejčastěji to bývá daňový poradce či advokát, popřípadě účetní).

V pondělním Právu, příloze Firma najdete:
Daňové machinace: Na co přišli finanční úřady
Peníze: kde je hledat, když banka nechce půjčit
Vykradený účet: potřebují zloději přes síť komplice v bance?
Ojetá auta: nefér boj, nebo napálený řidič?

Zástupce si může zvolit i v průběhu kontroly, jestliže například pozná, že vzniklé problémy není schopen kvalifikovaně zvládnout vlastními silami.

Více čtěte v pondělním Právu, příloze Firma

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám